Skládací či erotické lyže představuje výstava lyžařských kuriozit ve Vrchlabí

18. listopad 2013

Ve Vrchlabí se dnes otevírá výstava Lyžařské kuriozity a jejich příběhy. Návštěvníci na ní najdou například lyže samozatáčecí, skládací, nebo erotické.

Ve čtyřech historických domcích, kde se ve Vrchlabí nachází Krkonošské muzeum, je pro zájemce přichystána výstava Lyžařské kuriozity a jejich příběhy.

Ke všem běžkám, sjezdovkám i skokankám připravil milovník lyžování Aleš Suk příběhy, které vyprávějí o tom, jakou medaili na nich kdo obdržel, nebo do jaké šlamastyky se s nimi dostal. Nechybí ani lyže známých osobností včetně Bohumila Hanče.

„Toto jsou harrachovské erotické lyže,“ představuje Aleš Suk jedny kuriózní ski, na kterých jsou připevněny dva páry vázání. „Obvykle to bývá pár žena – muž. Používaly se při svatbách význačných lyžařů,“ vysvětluje účel exponátu Suk.

Další kuriozitou je také lyžařská koloběžka, kterou používal v 50. letech při roznášce poštovní doručovatel v Jánských Lázních.

Výstava také nabídne pohled do dřevěné servisní bedny českého lyžařského týmu z olympiády v Garnisch-Partenkirchenu z roku 1936. Sloužila běžcům, skokanům, sdruženářům i sjezdařům.

„Tehdy sponzorovala olympijskou výpravu do Garnisch-Partenkirchen česká firma Eno a česká firma Velos. Byly natolik dobré, že když sem přijeli severští závodníci do Harrachova na mezinárodní závody, tak za jednu krabičku dehtového klistru „R“ dávali tři krabičky Swixu,“ zasazuje do historických souvislostí Aleš Suk a pokračuje:

„Dneska je to samozřejmě obráceně, protože jsme ten trend nepochytili.“

Každý exponát na výstavě má svůj popisek i velkým písmem vypsaný příběh. Výstava své unikátní i humorné předměty nabídne obdivovatelům ke zhlédnutí od pondělí 18. listopadu do 23. února 2014

Výstavu Lyžařské kuriozity a jejich příběhy hostí vrchlabské Krkonošské muzeum
autoři: Marína Dvořáková , Hana Novotná
Spustit audio