Skiareály v Orlických horách jsou na zimní sezónu připraveny, ale hlavní slovo bude mít počasí

4. prosinec 2019 09:30

Některé skiareály v Orlických horách už spustily sněžná děla. S prvními mrazy tak začala příprava na zahájení letošní zimní sezóny například v Deštném v Orlických horách nebo v nedalekých Říčkách.  

Dokončují se také kontroly lanovek, aby v případě příznivého počasí by mohla zimní lyžařská sezóna bez problémů začít. V Deštném v Orlických horách už na plný výkon běží všechna sněžná děla na modré sjezdovce.

Čtěte také

„Pro nás, pro zasněžování, je nejdůležitější takzvaná mokrá teplota. To znamená kombinace relativní vlhkosti a teploty vzduchu, která je právě rozhodující, jestli se sníh bude dělat nebo nebude," vysvětluje u sněžného děla na sjezdovce Marta II provozovatel Skiareálu v Deštném v Orlických horách Petr Prouza.

„Na této sjezdovce je teď rozmístěno 11 vrtulových a asi 16 tyčových sněžných děl. Další tyčová děla nám běží na červené sjezdovce. Celkově zde máme 36 koncových zařízení."

Zasněžovat tu začali v noci z pátku na sobotu a děla vypínají pouze v případě, že teploty vystoupí nad nulu.
„Dobře se zasněžuje od mínus pěti stupňů Celsia. To už je příjemné zasněžování. Momentálně máme teploty kolem mínus dvou stupňů a to je opravdu takové na hraně."

Některé skiareály v Orlických horách už spustily sněžná děla

Na modré sjezdovce teď leží zhruba 7 000 kubíků technického sněhu a ty by měly tvořit základ pro případné zahájení letošní sezóny.
„Všichni to směřují k tomu, aby mezi svátky byl areál alespoň na těch klíčových svazích připraven pro lyžaře. A k tomu to směřujeme i my."

Čtěte také

Na spuštění už je připravena i samotná lanovka, jak potvrzuje strojník Petr Ducháček.
„Každoročně jsme povinni udělat zátěžové zkoušky, kdy zatížíme lanovou dráhu barely naplněnými vodou na maximální možnou únosnou váhu. A provádíme brzdové a rychlostní zkoušky. V tuto chvíli jsme schopni jet z minuty na minutu."

Také v nedalekých Říčkách už technický sníh začíná pokrývat červenou sjezdovku a v provozu je plná kapacita 17 sněžných děl.

Zahájit provoz by tu podle ředitele areálu Petra Kánského chtěli už příští týden.
„Pokud vyjde předpověď počasí, kterou v současné době meteorologové hlásí, tak v týdnu od 9. prosince, uvidíme jestli v úterý nebo ve středu, bychom chtěli zahájit letošní zimní sezónu."

Největší areály v Orlických horách jsou na start zimní sezóny připraveny, ale hlavní slovo bude mít počasí.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související