Skiareály v Královéhradeckém kraji se připravují na zimu. Kde budují nové lanovky?

25. září 2017

Skiareály v Královéhradeckém kraji se už naplno připravují na start zimní sezóny. Na některých místech se můžou lyžaři těšit na úplně nové lanovky. To je případ například i Deštného v Orlických horách, kde dokončují novou čtyřsedačkovou lanovku v areálu Marta 2.

„Ta lanovka vede do modré turistické sjezdovky, která půvedně fungovala pro areál Marta 1. A to se od letošní sezóny změní. Chceme, aby to nenáročné lyžování pro začátečníky směřovalo na tuto lanovku," říká k největší změně na následující lyžařskou sezónu Petr Prouza ze skiareálu v Deštném v Orlických horách.

O nové čtyřsedačkové lanovce uvažovali v Deštném dlouhé roky

„V tuhle chvíli se již montuje elektročást. A dělá se opláštění stanic. Pak již přijde na řadu oživování lanovky a její postupné uvádění do provozu," říká Petr Prouza.

Jaké jsou technické parametry lanovky. Jak bude dlouhá?

„Lanovka je dlouhá 870 metrů. Pro představu je úplně stejně dlouhá jako dvousedačková lanovka v areálu Marta 1. Výhodou téhle lanovky je, že je čtyřsedačková a je rychlá. Ty sedačky ve stanicích zpomalují. Celková investice se bude pohybovat kolem 30 milionů korun," dodává Petr Prouza.

Čtěte také

Lanovka by měla být zkolaudovaná v listopadu. Do té doby zbývá například ještě zaplést lano.

Lyžaři na lanovce ve skiareálu Rokytnice nad Jizerou. Stačí se otočit a můžete si užívat překrásné výhledy

To už před několika dny zaplétali odborníci ve SkiResort Černá hora - Pec, konkrétně v Černém Dole na nové čtyřsedačkové lanovce.

„Je to hlavně o té dřině, že to lano jeden člověk nedokáže točit. To lano má několik tun a to těm chlapům projde rukama. Zaplétač sám to prostě není schopen udělat. Plete se to po 55 metrech a na té délce prostě musí být lidé po 4 metrech, aby dokázali ty prameny, které váží také několik kilo, proházet," popisuje náročnou práci Norbert Typlt.

Novou čtyřsedačkovou lanovku buduje i sousední lyžařské středisko Špindlerův Mlýn. Za 50 milionů korun povede z Horních Míseček na Medvědín. U lanovky se také o 1,5 hektaru rozšíří sjezdovka Machytka.

autor: ova
Spustit audio