Skiareály se chystají na zimu, zasněžují a upravují sjezdovky. Otevřou v pátek 18. prosince

5. prosinec 2020 08:51

Krkonošské lyžařské areály zasněžují, připravují vše na rozjetí vleků a lanovek. Podle ministerstva zdravotnictví poprvé otevřou v pátek 18. prosince. O tom, jaká opatření bude nutné v areálech dodržovat, rozhodne v pondělí vláda. 

Čtěte také

Na zimu se zatím chystají také skiservisy a půjčovny. Jenže ty kvůli velmi malému zájmu lidí mají zatím minimum práce. Přitom tohle období pro ně obvykle bývá hlavní sezónou.

Jiří Šmíd právě vkládá lyži do speciálního přístroje. Na displeji nastaví požadovaný program, podle toho jaký servis chce na lyžařském páru udělat.
„Teď máme lyži naformátovanou, připravenou a vyhlazenou. Čeká nás poslední operace."

Zatímco loni touto dobou už měli servismani za sebou přípravu stovek párů lyží a snowboardů, protože pro ně práce začíná už v polovině října, teď se teprve začíná zájem lyžařů zvedat.

Foto z prvního lyžování v sezóně 2017-18

„Tím, že se ten podzim nastartoval tak, jak se nastartoval, tak bohužel tuto část období sezóny už nikdy nedoženeme. To že nefunguje půjčovna a servis jen v řádu jednotek procent, tak to je všechno jedna veliká komplikace, která bude mít jedno číslo a to se sečte na jaře," vysvětluje majitel vrchlabského skiservisu a půjčovny Radek Vancl.

Čtěte také

A dodává, že regály v půjčovně jsou plné. Vše je připravené, ale chybí zájemci. Přitom běžně už v tuto dobu by bylo hodně lyží, bot i helem vypůjčených.
„V toto období už bývá absolutní hlavní sezóna. A letošní sezóna je prostě taková, že výpůjček je doslova nula, tedy žádná."

Kvůli malému zájmu o servis lyží a půjčovnu, přišel s nápadem rozšířit ji o vybavení pro další aktivity.
„Hodně jsme navýšili naše vybavení ohledně volnočasových aktivit typu běžeckého lyžování a skialpinismu."

Zájem lidí servismani očekávají, ale mají obavy z toho, jak se vše za současných podmínek bude zvládat.
„Čekáme enormní zájem lidí samozřejmě. Problém ale je, jak to budeme zvládat organizačně. Protože jsou jistá nařízení a omezení. A vše to jde ruku v ruce."

Kdo si nestihl včas nechat lyžařské vybavení připravit, bude tak muset nejspíš počítat s tím, že si prostě počká.

Spustit audio

Související