Skener až do formátu A1. Ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové na vás čekají novinky

1. prosinec 2016

Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové čekají příští rok novinky. Budou se týkat například klimatizace a vzduchotechniky zajišťující teplotu a vlhkost ve skladech s knihami a novinami. Knihovna bude mít také větší skener.

„Denně nějakých 700 až 800 stránek, za měsíc to vychází okolo 15 000," vyčísluje pracovník oddělení digitalizace Ladislav Hosák, kolik on a jeho kolegové naskenují stránek.

V příštím roce by měla být práce snadnější a to díky novému skeneru o formátu A1, který zvládne bez problémů nasnímat i noviny.

„Z toho co my digitalizujeme tak největší návštěvnost v naší digitální knihovně mají staré tisky knih z 19. století a pak různá periodika. Právě proto potřebujeme větší skener," vysvětluje Ladislav Hosák.

Denně nějakých 700 až 800 stránek, za měsíc naskenujeme okolo 15 000 stránek. Ladislav Hosák, pracovník oddělení digitalizace SVK HK

Dále by měla mít vědecká knihovna nové digitální úložiště a také systém vzduchotechniky ve skladech.

„Jsou tady dokumenty a vidíte, že je tady docela teplo. Je tu zapotřebí určitá teplota a určitá vlhkost. My máme 1 milion 300 tisíc svazků a většina je ve skladech. Abychom jim zabezpěčili to správné klima, tak proto je tady zapotřebí tu vzduchotechniku předělat," ukazuje ředitelka Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové Eva Svobodová.

Čtěte také

Nastávající změny by se měly čtenářů dotknout co nejméně
„Toto si myslím, že čtenáři vůbec nepoznají, protože vzduchotechnika se bude modernizovat právě ve skladech. Možná, že na nějaký čas třeba dojde k výpadku digitální knihovny, pokud budeme něco někam přesouvat v tom našem virtuálním prostoru," dodává Eva Svobodová.

Snímky starých novin a periodik (ilustrační foto)

Novinky mají stát 15 milionů korun. Zřizovatel knihovny - Královéhradecký kraj - chce získat dotace.

„Budeme žádat o dotaci z Evropské unie z Intergovaného regionálního operačního programu. Ta dotace by mohla být ve výši až 90 procent. 85 procent z peněz Evropské unie, 5 procent od státu a zbytek, tedy 10 procent, by měl hradit Královéhradecký kraj ze svého rozpočtu," dodává za hejtmanství Martina Götzová.

Podle kraje by se měla modernizace stihnout během příštího roku.

autor: ova
Spustit audio