Skatepark v Náchodě má své správce. Budou hlídat pořádek a dohlížet na provoz

4. srpen 2017

Náchodská radnice sehnala správce, kteří se budou starat o pořádek v tamním skateparku. Ten v minulosti ničili vandalové. Město teď určilo správce, kteří by měli dohlížet na provoz celého areálu a starat se v něm o pořádek. Kvůli vandalům přitom radnice původně uvažovala i o tom, že areál zruší, a nebo přesune na jiné místo.

„Kout vajgů, plechovek, PET lahví. A takhle je to tu každý den," říká pan Miroslav, který pracuje pro Sportovní zařízení města Náchod a skatepark pravidelně uklízí.

V oploceném areálu se dá podle něj běžně najít třeba i rozbité sklo nebo obaly od nejrůznějších sprejů. „Jsou tu vlastně, když se to vezme, dvě skupiny. Jedna parta, která po sobě zanechá pořádek a druhá parta, po které, jak se říká lidově, zůstane nepořádek, nebo aby to bylo úplně srozumitelné, bordel."

Čtěte také

Podobné zkušenosti má i další ze správců areálu pan Karel. Vandaly prý neodradily domluvy ani hrozba uzavření celého areálu. „To je jako když hrách na stěnu házíte. Odkývají to, že dobrá. Ale druhý den je nepořádek znovu."

Skatepark v Náchodě bude i přes dlouhotrvající problémy fungovat dál. Pořádek budou hlídat určení správci

Vandalové také v minulosti zničili část překážek, betonové lavičky, a nebo stěnu vedle stojící budovy. To by se ale už nemělo opakovat. Radnice totiž našla dva lidi, kteří se o problémový areál chtějí starat.

„Jsou připraveni dostat skatepark do nějakého režimu. Starat se o to, mít od toho klíče, otevírat a zavírat, kontrolovat návštěvníky. Budou mít na starosti úklid i drobné opravy," říká starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD.

S novými správci uzavře město Dohody o provedení práce, každý dostane zhruba tisíc korun měsíčně.

Pokud se práce správců osvědčí, radnice areál modernizuje

„Tak aby byl skatepark atraktivnější. Je třeba změnit povrch a současně některé prvky. Bude to stát zhruba tak do jednoho milionu korun," říká Jan Birke.

Podmínkou ale je, že se noví správci skutečně budou o areál starat a zajistí v něm pořádek. Pomoci by jim v tom mohli i strážníci městské policie, ti totiž budou mít na centrální pult napojenou kameru, která bude prostor monitorovat.

autor: baj
Spustit audio