Skalní byt U Barušek, krev jako nositelka informací a pozvěte ptáky do zahrady. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Ještě před sto lety bydleli lidé ve skalách. Jeden z nejznámějších skalních bytů v Českém ráji najdete nedaleko hradu Kost, říká se mu U Barušek - kdysi zde žily dvě vdovy. Na reportérku Elišku Pilařovou před objektem čekal geograf Vlastimil Pilous.

„To jsou známá skalní obydlí, kterým se říkalo Barušky. Podle dvou starých žen, které zde žily. Ale byly sem násilně nastěhovány a navíc jejich vztahy nebyly dobré, Takže to do těch idylických Barušek mělo dost daleko. Ale pískovec je taková suchá hornina, na rozdíl například od žuly nebo krystalické břidlice. Takže když se to zde vytápělo, tak to zase tolik katastrofické být nemuselo."

Čtěte také

IV. interní hematologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové patří k sedmi vysoce specializovaným centrům v České republice, kde se věnují nemocím krve a kde se také připravují skutečně průlomové léčebné postupy a metody. A i o nich si budeme povídat s přednostou kliniky profesorem Pavlem Žákem.

"V medicíně sledujeme překotný vývoj, každý rok přibývají nové možnosti. Za posledních 15 let jsme se obrovsky posunuli vpřed," říká Prof. MUDr. Pavel Žák, Ph.D., přednosta IV. interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Čtěte také

Záleží na každém z nás, jestli chceme mít zahradu živou, plnou štěbetajícího ptactva, plnou pohybu i dalších živočichů nebo jestli chceme zahradu vybetonovanou. Podle ornitologa Petra Kafky ale přibývá těch, kteří se snaží na zahradách připravit vhodné místo pro hnízdění, místo, kde se bude opeřencům líbit.

Je dobré ptákům pomáhat? Jak upravit zahradu, aby se jich u nás zabydlelo co nejvíce? Potřebují ptáci krmítka i na jaře a v létě? Jak uchránit drobné ptáky před dravci jako jsou straky a krahujci? Poslechněte si celou radioporadnu s ornitologem Petrem Kafkou.

autor: baj
Spustit audio

Související