Situace na covidových odděleních v nemocnicích v Královéhradeckém kraji se dál zlepšuje

24. březen 2021 14:18

Epidemiologická situace v Královéhradeckém kraji je lepší než před měsícem. Podle hejtmanství je aktuálně také dostatek volných lůžek pro covidové pacienty. Proto nemocnice v regionu můžou hospitalizovat i lidi s koronavirem z jiných krajů. Podrobnosti zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Podle posledních údajů, které zveřejnil Královéhradecký kraj na svých webových stránkách je ve všech nemocnicích napříč regionem volných 209 standardních covidových lůžek, kterých je v kraji celkem 550. U intenzivních lůžek je ovšem obsazena naprostá většina, ze 130 jich je plných 18.

Královéhradecký kraj ovšem teď vypomáhá jiným hejtmanstvím s hospitalizací covidových pacientů. Připomeňme, že například v únoru museli záchranáři vozit hospitalizované pacienty mimo náš region. Například i do Jihomoravského kraje.

Lze tedy říci, že nyní Královéhradecký kraj zmíněnou pomoc vrací a oplácí.

Oddělení pro pacienty s podezřením na COVID-19 v jičínské nemocnici

Pokud bychom tedy porovnali zmíněná čísla s měsíc starými daty, je vidět rozdíl?

Je i není. Pokusme se to vysvětlit na nemocnicích patřících pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. Jen v nich nyní leží 298 pacientů s covidem, což je zruba o 100 méně než na konci února. Standardních lůžek je volných přes 90, intenzivních ovšem jen 6.

Čtěte také

Pokud bychom konkrétně porovnali obsazenost intenzivních lůžek s obdobím před měsícem, tak bychom tedy rozdíl příliš neviděli. Ale je to způsobeno právě tím, že se lékaři na těchto covidových odděleních starají i o pacienty z jiných regionů. I to je ovšem jasným důkazem toho, že je situace v Královéhradeckém kraji v tomto ohledu lepší než byla.

A jak to v nemocnicích vypadá s jinou než covidovou péčí?

Podle hejtmana Martina Červíčka z ODS mají v kraji necovidová lůžka ve zdejších nemocnicích kapacitu 10 až 20 procent, což označuje za stabilizovaný stav. Podle slov hejtmana to ale ještě neznamená, že by se nemocnice mohly vrátit do běžného zdravotního režimu. Na to je ještě čas.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související