Sirné a termální prameny v údolí řeky Desné pod kopci Jeseníků, to jsou Lázně Velké Losiny

21. červenec 2020

Lázně ve Velkých Losinách na Šumpersku v Olomouckém kraji se pyšní sirnými a termálními prameny. Podle pověsti objevil léčivou sílu velkolosinských pramenů prašivý kůň. Sedlák vyhnal nemocné zvíře ze statku. Kůň upadl do zdejších slatin a po třídenní koupeli se uzdravený vrátil domů.

Tuto historku uvádí v 16. století ve svém balneologickém díle, Knize o vodách hojitedlných neb teplicech moravských, i Tomáš Jordán z Klausenburku. Zároveň popisuje vlastnosti a účinky zdejších vod, které vycházejí z jeho vlastních analýz a zkušeností. Lázně pak nazval královnou mezi léčivými vodami moravskými. První písemná zmínka o lázních pochází z roku 1562, kdy tu přistavěl lázeňský dům majitel panství Jan mladší ze Žerotína.

Lázně se rozkládají v parku s výraznými keři rododendronů. Na nádvoří mezi historicky působícími stavbami s dřevěnými věžičkami zurčí fontána a z vody se line typický zápach. „Je to dáno vysokým obsahem siřičitanu. Tato voda působí blahodárně na pohybový aparát. Tím, že je termální, prohřívá také klouby. A kromě toho je velmi příznivá i pro lidi s kožními problémy. Prospívá například nemocným lupénkou,“ vysvětluje obchodní manažer lázní David Křepský.

Termální park v Lázních Velké Losiny

Kromě lázeňských domů, hotelů a sanatorií je tu pro veřejnost i termální park. „Ročně v našich lázních ubytujeme více než osm tisíc klientů a přivítáme dalších dvě stě čtyřicet tisíc návštěvníků v termálním parku,“ dodává David Křepský.

Velké Losiny leží v údolí mezi Šumperkem, kterému se říká brána do Jeseníků, a sportovním areálem v Koutech nad Desnou, pod přečerpávací elektrárnou Dlouhé stráně. Z železniční zastávky je vidět dominanta na okraji obce – renesanční kostel s barokní pohřební hrobkou Žerotínů. K turisticky atraktivním památkám patří zámek s parkem a historická ruční papírna, která je dodnes v provozu. Obec neblaze proslula čarodějnickými procesy vedenými inkvizitorem Bobligem z Edelstadtu.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio