Šípkový čaj na dvojáka. Pochutnáte si dvakrát a nepřijdete o vitamin C

26. září 2022

Šípky z růže šípkové zná každý. Ale nasušit se dají i plody okrasných růží. Například běžné parkové růže mají masité plody a dobře se zpracovávají. Plody plné vitamínů podpoří zdraví a pomohou zajistit dobrou imunitu před zimou.

„Nebojte se například šípků z růže dužnoplodé. Ty jsou výborné,“ doporučuje bylinkářka Radka Svatošová.

Šípky sušte vcelku, teprve potom podrťte. Je to proto, aby se v nich zachovalo co největší množství vitaminu C. Teprve před přípravou čaje je podrtíme, nejlépe paličkou na maso nebo válečkem. Ze šípků se připravuje klasický čaj. Jak ho správně připravit?

Bylinkářka Radka Svatošová

„Šípek se dá do čaje využít hned dvakrát. Nejprve vytvoříme macerát. Podrcené šípky jednoduše zalijeme studenou vodou, necháme přes noc macerovat a ráno zahřejme na čtyřicet stupňů Celsia. Pak už jen scedíme a popíjíme. Vznikne jemný, méně výrazný čaj.

Silnější variantu vyrobíme tak, že vyluhovaný šípek znovu zalijeme studenou vodou a pak povaříme. Vznikne sytě barevný a chuťově výrazný nápoj. Vitaminy přitom zůstanou ve velké míře zachovány,“ říká bylinkářka.

Kvašená limonáda podpoří i trávení

Ze šípků si můžeme připravit i další varianty pochutin. Usušené plody můžeme rozmixovat najemno a používáme po lžičkách jako přírodní sušený vitamin C. Nebo si připravíme fermentovanou, tedy kvašenou limonádu z čerstvých šípků.

Čtěte také

Do velké sklenice nebo skleněné konvice vložíme pokrájené čerstvé šípky, popřípadě doplníme trnkami, arónií nebo rakytníkem. Přidáme na malé kousky pokrájená jablka, kousek skořice, několik hřebíčků, případně několik tobolek kardamomu a malý kousek zázvoru.

Ovoce by mělo nádobu zaplnit z jedné třetiny až poloviny. Zalijeme studánkovou nebo převařenou vlažnou vodou. Na každý litr vody přidáme lžíci cukru nebo medu. Pro urychlení kvašení můžeme přidat maličký kousek droždí.

Nádobu umístíme na teplé místo a promícháme. Zlehka přikryjeme talířkem nebo víčkem a necháme fermentovat tři až sedm dní. Každý den obsah několikrát promícháme. Šípky po několika dnech začnou vyplouvat na povrch a nápoj začne perlit. Po dokončení doby fermentace nápoj přecedíme přes jemný cedníček nebo přes plátno a dáme do lednice. Kvas se dá pít hned, ale uleželý a zchlazený je ještě lepší.

Proč nedá bylinkářka Radka Svatošová dopustit na invazivní netýkavku žláznatou? A jak zpracovat hložinky a sírovec? Poslechněte si celý záznam pořadu.

Spustit audio

Související