Sinj hostí tradiční Rytířské hry

6. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Sinji probíhají tradiční Rytířské hry. Sobota přinesla na chorvatských silnicích rekordní kolony. V Ploče se potopila singapurská nákladní loď.

Zatímco včerejší den byl v Chorvatsku ve znamení oslav státního svátku, a to zejména v Kninu, dnes se zraky mnohých lidí upínají do města Sinj. To dnes prožívá nejdůležitější den v roce. Pořádají se tam totiž Rytířské hry.

Takzvaná Sinjská alka, jejíž 291. ročník se dnes koná, připomíná někdejší vítězství Sinjanů nad Turky. Účastníci her, jejichž místem narození musí být město Sinj, se při jízdě na koni trefují do terče umístěného nad cestou. Střed kruhu je hodnocen pochopitelně nejvíce, a to třemi body. Kdo nasbírá největší počet bodů, může se radovat z finanční odměny i Štítu chorvatského prezidenta. Akce, která večer vyvrcholí koncertem na sinjském náměstí, se neobejde bez tradičního domácího jídla a pití.

Zástupce chorvatské vlády nebylo včera vidět jen v Kninu, ale i Čavoglave, kde byla slavnostně zprovozněna nová tříkilometrová silnice. Kromě ministra vědy, vzdělání a sportu byl na místě například i šibenický biskup, který asfaltovou silnici posvětil. Připomněl, že místo bylo před 11 lety zataraseno trámy a že se teď opět otevírá další kus cesty, která může spojovat lidi.

V Ploče se potopila singapurská loď, převážející 34.000 tun cukru. Při hledání příčin bylo zjištěno, že se v trupu objevila více než metrová díra. Plavidlo dlouhé 189 metrů a široké 32 metrů se potopilo do desetimetrové hloubky těsně u přístavu. Nikdo z převážně polské posádky nebyl zraněn, co bude s lodí dál, se zatím neví.

Na trajektech plujících na trase Ancona - Split padaly o víkendu rekordy. Do sobotních dvanácti hodin bylo na trajektech společnosti BlueLine přepraveno 2102 lidí a 416 vozidel . To jsou takřka dvojnásobné hodnoty oproti stejnému úseku minulého víkendu.

Sobota přinesla o tomto víkendu také rekordní potíže na silnicích. Letošní nejdelší naměřená kolona u tunelu Sveti Rok směrem k moři byla dlouhá 15 kilometrů, u tunelu Mala Kapela to bylo jen o málo lepší. Tyto tunely jsou považovány za kritická místa na dálnici A1, doprava je v nich svedena do jediného tubusu. Dalším nepříjemným rekordem, tentokrát už ale jen neoficiálním, bylo čekání před vjezdem do Omiše. Vozidla mířící od Splitu popojížděla zhruba dvanáct kilometrů jen krokem, tato vzdálenost jim trvala přes tři hodiny.

Ceny a kurzy:

Za pohonné hmoty v Chorvatsku zaplatíte víc, než u nás doma - za litr nejpoužívanějšího bezolovnatého benzínu Eurosuper 95 dáte rovných osm kuna, za litr Eurodieselu zaplatíte sedm kuna a 60 lipa.

Kurz naší měny vůči chorvatské kuně zůstává už druhý den na přesném poměru 1:4, za sto českých korun dostanete ve Splitské bance před odečtením poplatků rovných 25 kuna. Slovenská stokoruna je ohodnocena částkou 18 kuna a 69 lipa.

Doprava:

Chorvatský autoklub varuje před možností padání kamení ze skal, a to především na Jadranské magistrále. Skály jsou po nedávných deštích narušené a ještě jeden až dva dny mohou být jejich drobné úlomky nebezpečím pro motoristy.

Další zprávy pro motoristy už jsou příznivější - až na výjimky, jakou je ve špičce prakticky neprůjezdné městečko Omiš, je doprava plynulá a kolony se netvoří ani na kritických místech dálnice A1, tedy u tunelů Mala Kapela a Sveti Rok.

Hraniční přechody hlásí zvýšený provoz, na vjezdu se to týká přechodů Pasjak, Plovanja, Županja a Stara Gradiška, na výjezdu přechodu Macelj a v obou směrech pak hraničních přechodů Bregana, Bajakovo, Rupa a Kaštel. Ani v jednom případě vám podle aktuálních informací ale nehrozí čekání delší než patnáct minut. Lodní linky a trajekty jezdí přesně podle řádů a kolony čekajících vozidel se v přístavech netvoří.

Počasí:

Meteorologové mění svou předpověď prakticky každou hodinou, ta zatím poslední z nedělní 16. hodiny říká, že zítra by mělo být na většině pobřeží Jadranu zataženo s občasnými bouřkami nebo deštěm, nejnižší noční teploty klesnou na Istrii na 17, jinde na 20 až 22 stupňů, nejvyšší odpolední teploty pak očekávejte v rozmezí 26 až 28 stupňů.

Na jižním Jadranu a v jižní Dalmácii se mohou tvořit neverimy, upozorňují meteorologové jachtaře. Těm bude vát do plachet vítr převážně západních směrů o rychlosti do 12, výjimečně do 15 uzlů. Moře bude převážně na stupni 2, pouze v oblasti Zadaru a na otevřeném moři na trojce. Viditelnost bude stále dobrá, mezi 10 a 30 kilometry.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu