Silný vítr v noci lámal stromy. Zvýšený počet výjezdů hasičů se předpokládá i v pondělí

24. září 2018 07:59

V souvislosti se silným větrem a deštěm, které se prohnaly Královéhradeckým krajem zejména v nedělních večerních hodinách, zasahovali hasiči ve třicítce případů na území celého kraje. Jednotky odklízely popadané stromy z komunikací, v Broumově zprůchodňovaly ucpanou kanalizaci, v Olešnici v Orlických horách spadl na komunikaci komín. Všechny události se obešly naštěstí bez zranění.

Od nedělního odpoledne do pondělních brzkých ranních hodin (04:30 hod.) zasahovali hasiči v Královéhradeckém kraji asi ve třicítce případů, kdy poskytovali technickou pomoc a odstraňovali následky silného větru a deště. Vyjížděly jednotky požární ochrany ve všech okresech v kraji (okr. Hradec Králové - 6 zásahů, okr. Jičín - 3 zásahy, okr. Náchod - 8 zásahů, okr. Rychnov nad Kněžnou - 9 zásahů, okr. Trutnov - 6 zásahů).

Krajské operační a informační středisko hasičů bylo na základě výstrahy meteorologů připraveno, noční směna sloužila v plném počtu osmi lidí. Operátoři linky 112 zvedali s postupem bouřky napříč republikou také hovory z jiných krajů.

Silný vítr v noci lámal stromy také v Královéhradeckém kraji

Vzhledem k předpovědi lze očekávat, že zvýšený počet výjezdů v souvislosti s odstraňováním následků po silném větru bude přetrvávat i v průběhu pondělního dne.

Okres Hradec Králové
Jednotky požární ochrany odstraňovaly spadané stromy z komunikací v katastru obcí Holohlavy, Smiřice, Hořiněves, v Chotělicích a Mlékosrbech. Hradečtí hasiči pak zasahovali v obytném domě v ulici Pod Zámečkem, kde zamezili úniku vody do rekonstruovaného domu.

Okres Jičín
Hasiči v okrese Jičín odstraňovali spadané stromy v katastru obcí Samšina a Jičíněves.

Okres Náchod
Spadané stromy a větvě blokovaly komunikace ve Zlíči u České Skalice, v Dědově u Teplic nad Metují ale i na několika místech v Náchodě. V Broumově museli hasiči zprůchodnit ucpanou kanalizaci, která přestala odtékat a chrlila vodu do ulice.

Hasiči v Královéhradeckém kraji zaznamenali během víkendu od 21. do 23. 9. 2018 celkem 204 událostí - Podlevín

Okres Rychnov nad Kněžnou
Na Rychnovsku lámal silný vítr stromy v katastru Deštného v Orlických horách, ve Valu u Dobrušky, v Přepychách, ale i Dlouhé Vsi a v Synkově-Slemeně. Dobrovolní hasiči v Olešnici v Orlických horách také odstraňovali spadlý komín na komunikaci a zabezpečovali okna kostela.

Okres Trutnov
Brzy odpoledne odstraňovali místní hasiči v Mladých Bukách strom spadlý na dětské hřiště a další strom, který hrozil pádem v části Hertvíkovice. Ve večerních hodinách pak zasahovaly jednotky u spadlého stromu v Bedřichově, Trutnově (část Voletiny) a jednotka ze Žacléře likvidovala popadané stromy na komunikaci v Královci. Ve Rtyni v Podkrkonoší pomáhala místní jednotka s čerpáním vody ze sklepa rodinného domu.

autor: Milan Baják | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související