Silnici do Skalice čeká oprava za více než 100 milionů korun

22. září 2010

Více než sto milionů korun bude stát rekonstrukce silnice druhé třídy, která vede od obcí Křižanov a Hořičky do České Skalice. Jde o jednu z letošních nejnákladnějších oprav krajských silnic. Většinu financí na modernizaci komunikace poskytne kraji Evropská unie. Řidiči budou muset v době oprav muset počítat s objízdnými trasami. "Rekonstrukce silnice začne 20. dubna a skončí až v listopadu. Zhruba 88 milionů korun jsme na tuto stavbu získali z Evropské unie, zbytek tvoří finance ze státního rozpočtu a rozpočtu kraje. Úsek, který budou silničáři opravovat, je dlouhý přibližně devět kilometrů. Po rekonstrukci se výrazně zlepší technické parametry komunikace," uvedl krajský radní Josef Ješina, který je odpovědný za oblast dopravy.

Rekonstrukce silnice začne za obcí Křižanov, na hranici náchodského a trutnovského okresu a povede až na začátek města Česká Skalice. Silničáři zde vymění části rozbité vozovky, zvýší její nosnost a zesílí její konstrukci. Obnoví rovněž odvodnění silnice.
Práce silničáři rozdělí do dvou částí. V té první opraví úsek od hranice s okresem Trutnov k obci Hořičky. Komunikace bude částečně uzavřená od 20. dubna do 20. července, s úplnou uzavírkou se zde budou muset řidiči smířit od 20. července do konce srpna. Objížďka povede z Libňatova přes Maršov u Úpice do Hajnice a dále po silnicích třetí třídy přes Komárov do Hořiček.
Druhá část oprav se bude konat na delším úseku od Hořiček do České Skalice. Silnice zde bude zcela uzavřená rovněž od 20. dubna do 20. července. Objízdná trasa povede přes Brzice do Chvalkovic a pak do Velkého Třebešova a České Skalice.
Oprava silnice do České Skalice patří mezi šest projektů, na které získal Královéhradecký kraj z Evropské unie přes 346 milionů korun. Celkem by letos mělo jít na opravy silnic v regionu i s evropskými příspěvky 800 milionů korun. V následujících pěti letech chce Královéhradecký kraj na opravy z vlastních zdrojů dát 1,3 miliardy korun. V regionu leží celkem 3752 kilometrů silnic. Z toho 430 kilometrů tvoří silnice první třídy, zbytek silnice druhé a třetí třídy, které jsou ve vlastnictví kraje.

Spustit audio