Silničáři ukončili zimní údržbu a připravují se na opravy silnic a zahájení sezóny letní

3. duben 2018 11:50

Letošní zima byla podle silničářů Královéhradeckého kraje průměrná. Nezaznamenali žádné závažné výkyvy počasí, které by zásadně komplikovaly jejich práci. Obě složky, Správa i Údržba silnic, se teď připravují na letní sezónu. 

„My hodnotíme tuto zimu jako průměrnou. Nevybočovala z ostatních zim, neměli jsme kalamitní situace, takže normální zima," říká ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs, za složku, která se stará o sjízdnost krajských komunikací.

A potvrzuje také, že díky tomu se podařilo uspořit: „Výdaje byly průměrné. Samozřejmě je třeba vzít do úvahy vůči čemu se ušetřilo. Jeví se, že by se mohlo uspořit v řádech jednotek milionů korun proti plánu."

Královéhradecký kraj stojí zimní a letní údržba řádově 450 miliónů korun. Z toho zimní měsíce bylo vyčleněno asi 172 miliónů. Uspořilo se i přesto, že silničáři najezdili přes 600 tisíc kilometrů a vysypali přes 20 tisíc tun soli. Ušetřené peníze tedy využijí při letní údržbě. Musí ale počkat, až bude k dispozici teplá obalovaná směs na výspravu výtluků a poškozených komunikací.

Silničáři provizorně opravují výmoly u Týna nad Vltavou

A to je čas, který naopak využívají podle ředitele Správy silnic Královéhradeckého kraje Petra Kašpara její inspektoři k monitoringu: „Kontrolu, včetně monitoringu po zimě a identifikaci těch poruch vozovek po zimě, dělají inspektoři silniční sítě. Převážně formou běžné prohlídky komunikací. Takže u silnice 2. třídy se dělá dvakrát měsíčně, u silnice 3. třídy jednou měsíčně."

Inspektoři mají k dispozici mobilní aplikaci, prostřednictvím níž závadu, nebo poruchu zaznamenají, pořídí její fotodokumentaci a také ji lokalizují pomocí GPS souřadnic. Nasbírané materiály předají Údržbě silnic a společně potom naplánují konkrétní postup oprav.

Provizorně opravený výmol u Týn nad Vltavou

„Ať je to obnova svislého nebo vodorovného značení. Děláme společný plán údržby zeleně. Ta práce je vlastně celoroční," dodává Petr Kašpar.

Správa silnic Královéhradeckého kraje teď tedy monitoruje místa, kde pracovníci Údržby můžou zahájit základní opravy. V letošním roce plánují také zavedení kontaktního formluáře pro veřejnost, aby i řidiči mohli svými podněty o stavu silnic v Královéhradeckém kraji informovat a urychlit jejich případné opravy.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související