Silničáři spotřebovali polovinu zásob na solení silnic

22. září 2010

Silničáři v Královéhradeckém kraji již spotřebovali zhruba 12 tisíc tun soli, kterou mají na posyp silnic. Z jejich skladů zmizela zhruba polovina zásob. Náklady na údržbu silnic v regionu by tak podle předběžných odhadů mohly být v letošním zimním období vyšší než v minulých dvou letech, kdy byly zimy velmi mírné. "Letos v zimě zatím silničáři nemuseli zápolit s žádnými mimořádnými povětrnostními podmínkami. Bylo jen pár dnů, kdy se tvořily sněhové jazyky nebo závěje. Proto také nebylo potřeba vyhlásit kalamitní stav a vše se podařilo zvládnout vlastními silami," uvedl provozní náměstek ředitele SÚS Královéhradeckého kraje Josef Lukeš.

Náklady na údržbu krajských silnic by letos mohly být vzhledem ke stávajícímu vývoji počasí vyšší než v minulých dvou letech, kdy byly zimy velmi mírné. Silničáři zatím v tomto zimním období spotřebovali z vlastních skladů zhruba 12 tisíc tun soli a začali zásoby doplňovat ze záložních skladů. V případě potřeby mají možnost odebrat od svých dodavatelů dalších více než osm tun soli.
V minulosti silničáře nejvíce potrápila extrémně tuhá zima před třemi lety, kdy kraj zaplatil za ošetřování komunikací rekordních 227 milionů korun. Sypače tehdy vyjížděly ještě začátkem května 2006. Loňská zima ve srovnání s tím vyšla o asi 40 milionů korun levněji.
Celkem mají hradečtí silničáři na starosti údržbu více než 3600 kilometrů silnic. Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje zaměstnává zhruba 500 lidí a k zimní údržbě používá asi 100 sypačů. Délka neudržovaných silnic v kraji činí přibližně 200 kilometrů. Jde například o málo využívané cesty v horách a na okrajích okresů, kde je provoz minimální.

Spustit audio