Silničáři mají mimořádně napilno, podle předpovědi meteorologů má totiž hodně sněžit a foukat

31. leden 2023 08:16

Četné sněhové přeháňky, ale i intenzivní sněžení předpovídali meteorologové přinejmenším na část tohoto týdne. Předpověď v pondělí vyšla, na některých místech Královéhradeckého kraje nasněžilo i 15 centimetrů sněhu. Sněžit mělo i v noci. Jak si s tím poradili silničáři v kraji, to zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jsem teď právě v Trutnově, kde je situace klidná. Ostatně klidná je i v celých Krkonoších. Podle vedoucího zdejšího cestmistrovství Milana Baxy silničáři situaci zvládli. Tvořily se sněhové jazyky, protože v Krkonoších sněžilo, ale silnice jsou s opatrností sjízdné a mělo by to tak i dnes zůstat.

Jsou silnice sjízdné i na dalších místech Královéhradeckého kraje?

Čtěte také

Podle informací z dispečinku Údržby silnic Královéhradeckého kraje se nic zásadního nedělo, na rozdíl od jiných míst v České republice, ani na dalších silnicích Královéhradeckého kraje. Problémy jsou například na Vysočině nebo v Mohelnickém kopci, tam stojí kamiony a tento úsek je úplně neprůjezdný.

Mezi Jihlavou a Třebíčí jsou problémy a dopravné nehody. Ale u nás v Královéhradeckém kraji je situace taková, že jsou všechny silnice sjízdné, zlepšila se i situace na silnici číslo 311 v Orlických horách, která byla uzavřena kvůli padajícím stromům. Tam to sice ještě není úplně optimální, ale i tam se situace zlepšuje.

Jak vypadá předpověď na další dny a vlastně i na dnešek? Mají být řidiči stále ostražití?

Čtěte také

Ostražitosti a zdravé opatrnosti není nikdy dost. Před chvílí jsem mluvil s pracovníky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové a ti říkali, že teploty v nížinách by se měly držet kolem nuly i mírně nad nulou. Mohlo by tam i pršet.

Ve vyšších polohách může sněžit. Z počátku by to měly být spíše sněhové přeháňky, ale později se na horách může objevit i sněžení vydatnější a trvalejší. Takže každopádně, pokud člověk usedne za volant, měl by počítat s tím, že je stále leden a prostě může se stát, že se na silnicích objeví námraza nebo něco, co k zimě patří.

A pokud si bude člověk dávat pozor, tak by měl na cestách narazit na silnice připravené. S opatrností by se tedy mělo dát projet všude v našem kraji.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související