Silné bouřky zasáhly Česko. Na Náchodsku nejezdily vlaky, Malý Ježov zasypaly kroupy

28. květen 2016

Přes Česko přechází další silné bouřky s přívalovými dešti. Například V Jihočeském kraji zasypaly kroupy několik vesnic. V Královehradeckém kraji pak během hodiny spadlo až 46 milimetrů srážek. Na desítkách míst proto museli zasahovat hasiči. Mezi Broumovem a Meziměstím například kvůli sesuvu půdy nejezdily vlaky.

Bouřka na Královéhradecku byla velmi intenzivní. Hasiči museli za pomoci gumového člunu evakuovat obyvatele chatek v Jeníkovicích.

Voda stékala z polí a hladina dosahovala až jednoho metru. Pod vodou tak skončilo i několik osobních aut.

„Začala bouřka, padaly kroupy a najednou začala odplouvat sousedům zahrádka. Sebralo to všechno, během pěti minut jsme měli v chatě vodu a nemohli jsme pryč,“ popsala Jana Královcová.

Královehradecký kraj zasáhla silná bouře - Jeníkovice
Královehradecký kraj zasáhla silná bouře. Hasiči proto zasahovali i v obci Výrava

Hasiči také museli evakuovat asi sto padesát dětí od 6 do 15 let v nedalekých Jílovicích. Přívalový déšť překvapil mládež na hřišti během víkendové soutěže dobrovolných hasičů. Nákladní auta odvezla děti k přistavenému autobusu.

Na Královéhradecku ale už přestalo pršet a voda pomalu opadá. „Za půl hodiny opadla voda možná až o půl metru. Byl to opravdu rychlý přívalový déšť,“ přiblížil po šesté hodině reportér Českého rozhlasu Jiří Fremuth, který sledoval situaci v Jílovicích. Místní obyvatelé začali už také v podvečer uklízet následky bouřky.

Královehradecký kraj zasáhla silná bouře. Hasiči museli evakuovat asi sto padesát dětí od 6 do 15 let v nedalekých Jílovicích

Bouřky se prohnaly také Jihočeským krajem. V Malém Ježově na Táborsku se střetlo několik proudů vody stékající z bramborového pole. Vesnici také zasypala asi půlmetrová vrstva krup.

„Máme kroupy na dvoře, v baráku jsme měli vodu. Momentálně nám nejde elektřina ani voda, auta máme obě dvě nepojízdná, protože nám je vyplavila voda. Studnu i čerpadlo na vodu máme zaplavené. Bude to nadlouho,“ popsala jedna z místních obyvatelek Kristýna Mládková.

Škody na místě odklízela padesátka dobrovolných hasičů. „Proteklo to celou vesnicí a zaplavilo nám to studnu. Vytopilo to i jednu chalupu. Vlna prošla stodolou. Auta prorazila vrata a s vlnou vyjela ven,“ řekla Jana Králová, starostka obce Smilovy Hory, pod kterou vesnice spadá.

Průtrž mračen s kroupami v Malém Ježově na Táborsku
Bouře se přehnala i přes Jihočeský kraj. Vesnici Malý Ježov na Táborsku doslova zaplavily kroupy
autoři: ČRo , Jiří Fremuth , par
Spustit audio