Sibiřské kočky jsou pro felinoterapii ideální. Nenechají se téměř ničím rozhodit

15. červen 2019

Zvířata pomáhají léčit. Nemocným pomáhá jízda na koni, známá je i kanisterapie se psy, nebo felinoterapie s kočkami. Právě felinoterapii se věnuje Eva Melzerová z Velké Chyšky na Vysočině. Jezdí se svými sibiřkami do domova seniorů.

Eva Melzerová chová kočky sibiřské a také příbuzný druh, který se jmenuje Něvská maškaráda. Je to plemeno s hustou polodlouhou srstí, které vyniká přítulností, citlivostí, čistotností a přátelskou povahou. To všechno ji předurčuje k felinoterapii. „Ta povaha se dědí. Jaký otec, takový syn nebo dcera,“ říká Eva Melzerová a s úsměvem popisuje svého sedmikilogramového kocoura Jonáše, jehož potomci až na výjimky zdědili klidnou a přítulnou povahu.

Felinoteapie probíhá velmi jednoduše. Klienti domova seniorů v Pacově, kam chovatelka dojíždí, dostanou kočku na klín nebo vedle sebe do postele. Mohou ji hladit, probírat se prsty její srstí, nebo se jen nechat hřát a vnímat její vrnění. „Kočka má teplotu 38,5 stupně Celsia,“ dodává Eva Melzerová s tím, že teplo a probírání srsti rukama může pomoci lidem s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou, ale i s artrózou. I sbírání vypadaných chlupů s oblečení může pomoci rozhýbat ztuhlé prsty. Na den, kdy příjíždí Eva Melzerová do domova seniorů se obzvlášť těší ti klienti, kteří doma kočky nebo jiná zvířata mívali. Setkání s nimi jim tak pomáhá i psychicky.

Chov čistokrevného plemene s sebou samozřejmě přináší přísná pravidla. Chovatel musí hlídat zdravotní stav, testovat zvířata geneticky, a zajistit kvalitní ubytování a stravu. Eva Melzerová odmítá klecový chov. U ní se zvířata volně pohybují, a v každé místnosti mají kočičí záchodky. Ty chovatelka dvakrát denně čistí. Také proto to u ní doma není cítit, a to v současné době chová devět dospělých koček a čtyři koťata.

Felinoterapie není jen doménou domovů seniorů nebo jiných ústavů. Sibiřku si může pořídit domů kdokoli, kdo se o ni dokáže dobře postarat. Eva Melzerová si jako správná chovatelka vždy po čase zjišťuje, jak se kočkám z jejího chovu daří, a jak se k nim majitelé chovají.

Spustit audio