Shání se výtaháři. O řemeslo s jistým výdělkem není mezi mladými lidmi velký zájem

18. srpen 2021 07:00

Každé tři měsíce potřebují výtahy kontrolní prohlídky. Provádět je mohou pouze specializovaní technici. Ve Velkém Meziříčí měli tradici.

Výtaháři měli ve Velkém Meziříčí dlouholetou tradici. Ve městě působí specializovaná firma a do začátku 90. let se na odborném učilišti tento obor také vyučoval. Pak ale byl zrušený a obnovil se teprve před čtyřmi lety. Zájem o studium je ale spíš menší.

Ještě v polovině srpna pro něj škola vypisovala nové kolo přijímacího řízení.

Specializovaná učebna

„Tohle je učebna, kam přicházejí studenti k tomu, co by měli v budoucnu montovat.“ Stanislav Krejčí je spolumajitelem společnosti Výtahy, která iniciovala obnovu učebního oboru výtahář, zároveň je i vedoucím odborného výcviku.

„Udělali jsme jim tady prostor, kde je to, co běžně nevidíte. Máme tu nákladní kabinu, osobní kabinu.“ Ve škole je i speciální konstrukce, kde si studenti přímo vyzkouší, jak postavit nebo naopak demontovat výtah.

Výtaháři nejsou

Nemožné, prakticky nemožné. Tak Stanislav Krejčí odpovídá na otázku, jestli je možné sehnat odborného pracovníka do výtahářské firmy. „Obor se přes 20 let neučil.“

Co by měl takové člověk umět? „Hlavně tu elektriku, to je základ. Dnes jsou výtahy řízené frekvenčně, strojně, je to malý počítač, dá se říct. Měl by mít ale i představivost, měl by umět sestavit stroj.“

Málo mladých zájemců

Pro příští školní rok má velkomeziříčská škola do oboru výtahář pouze dvě děti. „Máme za ty čtyři roky, co jsme to obnovili, celkem sedm absolventů a v tuto chvíli devět studentů na škole,“ vypočítává ředitelka Marie Paľovová.

Škola má pro obor výtahář ještě třináct volných míst. Poslední kolo vypsala na polovinu srpna, nikdo se ale do něj nepřihlásil. Od 1. září ale mají případní zájemci ještě šanci.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související