Sezona venkovních koupališť končí. Přesto tam ale práce pokračuje. Začalo zazimování

10. září 2018 09:25

Léto je pryč - alespoň se to dá usuzovat podle zavřených vrat a pokladen na některých koupalištích v kraji. Řada z nich už ukončila nebo v těchto dnech pomalu končí provoz a začíná se chystat na zimu. Údržba už vystřídala návštěvníky i v Lodíně nedaleko Nechanic. 

Konec sezóny neznamená, že se zhasne a otočí klíčem, usmívá se Renata Šavrdová z lodínského koupaliště: „Ne, to určitě ne. Vyndali jsme mřížky, namočili jsme je a teď je myjeme. Pak se uklízí, zazimováváme celé koupaliště. Odvezou se také všechny lavičky a kytky."

Hradecká Flošna hlásí přes 100 tisíc návštěvníků. Přichází místní a přibylo polských turistů

Koupaliště Flošna v Hradci Králové

Koupaliště Flošna v Hradci Králové zažívá rekordní sezónu. Branami už prošlo přes 100 tisíc lidí a to sezóna ještě nekončí. V týdnu jsou tu především místní, o víkendech přijíždí lidé z okolí. Poslední týdny se tu také objevuje čím dál víc polských turistů, kteří už začali jezdit pravidelně. 

Hlavní údržbář areálu Semjon Kiričenko nás vede do strojovny s pěti obrovskými pískovými filtry. Tam proces zazimování vlastně začíná: „Odešel poslední zákazník. V ten den se snažíme vyprat filtry. Aby se tam nevytvářely bakterie, dáváme tam Savo."

Malý bazén v Lodíně vypouštějí, v tom velkém voda zůstává. Dvanáct set kubíků. Je pochopitelně potřeba zajistit, aby případný led nepoškodil obložení - a o to se postarají plastové plováky, vysvětluje Semjon Kiričenko.

Tím ale údržba velkého bazénu na podzim nekončí. I když je Semjon Kiričenko ve svých šestašedesáti letech až neuvěřitelně vitální a akční, na všechno stačit nemůže: „Objednáme si dva potápěče. Trysky nám odšroubují a dají tam zátky. Z trysek je svedena trubka. Teď je zavřená. Stačí otočit a máte všechny vodu venku."

Venkovní 33 metrový bazén a padesátka.

Samotné mechanické čištění velkého bazénu přijde na řadu na jaře, před sezónou, zároveň s výměnou vody. Na podzim v Lodíně také ještě kontrolují hřiště na beachvolejbal.

„Měníme a doplňujeme písek. Každé tři čtyři roky se to vše vybagruje a naveze se úplně čerstvý písek," doplňuje Semjon Kiričenko.

Léto, bazén, koupání (ilustrační foto)

V areálu už se také díky zalévání znovu začíná zelenat tráva, které letošní léto v kombinaci s tisícovkami návštěvníků moc nesvědčilo, další hodiny a hodiny práce čekají při úklidu zázemí, toalet, sprch a kanceláří.

Na jaře pak další šichta a pak další sezóna, rok co rok. Těší se zaměstnanci na tu další? Renata Šavrdová se jen směje: „Tak po té letošní sezóně tedy moc ne. Protože ta horka nám tedy dala letos opravdu zabrat. Ale pak nás to vždy přejde a na další sezonu se těšíme."

Sezóna koupališť v kraji začíná obvykle v červnu a končí se začátkem školního roku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související