Šestnáct hektarů pole a poškozený jediný speciální stroj v Česku. Hasiči bojovali s ohněm u Starého Města

Sedm hasičských jednotek dnes vyjíždělo k požáru pole a zemědělské techniky u Starého Města na Uherskohradišťsku.

Plameny zachvátily přihnojovací stroj, hořelo i strniště zhruba na 16 hektarech. Škoda způsobená na stroji byla vyčíslena na 600 000 korun, řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Hasiči s devíti zásahovými vozidly vyjížděli na místo události kolem 12:00. Záhy se jim podařilo požár lokalizovat. "Muž pracující na poli se speciálním strojem v hodnotě 20 milionů korun, jediným v České republice, se snažil požár uhasit, ale marně. Na místo požáru přijely traktory, které začaly se zaoráváním pole tak, aby se oheň dál nešířil," uvedla mluvčí.

Hasiči likvidovali požár na šestnácti hektarech polí u Starého Města

Vyšetřovatel hasičů podle ní zjistil, že požár vznikl kvůli technické závadě na pracovním stroji. Od něj se oheň následně rozšířil i na strniště.

Podobných případů nyní přibývá. Už k více než třem desítkám požárů trávy nebo lesním porostů vyjeli za poslední měsíc hasiči ve Zlínském kraji. Riziko vzniku požárů zvyšuje v tomto období i suché a teplé počasí. Hasiči proto upozorňují na dodržování podmínek požární bezpečnosti.

Například nedávné pálení trávy poblíž obce Salaš na Zlínsku skončilo zraněním staršího muže. Na místě nakonec zasahovalo šest jednotek hasičů.

Poškozený stroj za dvacet milionů po požáru u Starého Města
autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK

Související