Seniorská obálka může v kritických situacích pomoci starším lidem v Královéhradeckém kraji

13. září 2018 10:40

Starší lidé v Královéhradeckém kraji mohou začít využívat seniorskou obálku. Jedná se o kartu, na které senioři vyplní základní údaje o sobě a svých nemocech, alergiích a lécích. Seniorská obálka by pak měla být umístěna v bytě či domě na viditelném místě, nejlépe blízko vchodových dveří.

Seniorská obálka začala v létě úspěšně fungovat na jižní Moravě. Královéhradecký kraj je teprve druhým v republice, který se do projektu zapojil.

Motorizovaní senioři jedou s dobou. Na polygonech testují svou zdatnost a postřeh za volantem

Projekt „Jedu s dobou" je určený aktivním seniorům za volantem automobilu

Pavel Jedlička v naší radioporadně. Téma: projekt „Jedu s dobou", který je určený aktivním seniorům. Specifika řízení motorových vozidel ve starším věku.

„Považujeme to za jednu z užitečných věcí, které by mělo přispět k vědomí bezpečí a dobrému zvládnutí kritických situací u seniorů, kteří žijí osaměle ve svých domácnostech," vysvětluje výhody seniorské obálky krajský radní Vladimír Derner z KDU-ČSL

S vyplněním potřebných údajů mohou starším lidem pomoci nejen rodinní příslušníci, ale i jejich ošetřující lékař. Důležité je informace v obálce pravidelně aktualizovat. Záchranáři se shodují na tom, že v případě zásahu jim jakákoliv informace o zdravotním stavu pacienta usnadní nejen samotné ošetření, ale i další důležitá rozhodnutí.

Seniorská obálka může v kritických situacích pomoci starším lidem

„Nám je v podstatě jedno, jestli to bude mít formu seniorské obálky nebo poslední zprávy, kterou pacienti mají z nemocnice či od praktického lékaře. Pro nás je důležité, abychom tu dokumentaci dokázali najít, aby pacienti věděli, kde ji mají. A aby ty údaje pro nás měli aktualizované," říká za krajské záchranáře Anatolij Truhlář.

Tiskopis seniorské obálky je už teď možné stahovat z webových stránek krajského úřadu. Hejtmanství chystá i další propagaci tohoto projektu, tak aby se karta dostala k co největšímu počtu lidí.

Čtěte takéZde najdete seniorskou obálku ke stažení

„Chystáme na 20. září Den seniorů, kde chceme provést poměrně značnou propagaci tohoto produktu. Půjdeme také cestou jednotlivých terénních sociálních služeb, které pokrývají tuto péči po celém Královéhradeckém kraji," doplňuje krajský radní Vladimír Derner.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související