Senioři a technologická novinka. Hradecký Domov U Biřičky spolupracuje na aplikaci pro telemedicínu

20. únor 2021 13:01

Pomoc lékaře bude v největším domově seniorů v Královéhradeckém kraji pro klienty brzy dostupnější. Domov U Biřičky na Novém Hradci Králové se podílí na jedné technologické novince. Testují tu aplikaci do tabletů na takzvanou telemedicínu. Prostřednictvím ní se dokáží klienti za pomoci sester spojit s doktory online. Podle vedení domova je to způsob, jak udělat lékařskou pomoc dostupnější.

Čtěte také

„Dobrý den, mám se velmi dobře."
80letá paní Alena teď na pokoji zkouší spojení s lékařem. Zatím je to testovací režim, takže doktora vidí na displeji mobilu. V budoucnu to bude na tabletu.
„Chtěl jsem se zaptat, jestli vás něco trápí."

Se vším jí přátelsky pomáhá staniční sestra Markéta Tomková.
„Není v bílém, ale to nevadí, je to pan doktor. A je podobný Matějovi Ruppertovi. Navedeme klienty, aby si nějak uspořádali myšlenky, co je vlastně zapotřebí lékaři říct. A pak tu pomoc budeme následně budeme řešit třeba formou e-receptu."

Podobné aplikace používají některé firmy pro své zaměstnance. Verze pro domovy seniorů a další sociální zařízení má být upravená i pro práci personálu.
Zdejší zdravotní sestry tak teď s vývojáři dolaďují, jak má vše vypadat.

Čtěte také

„My ukazujeme sestřičkám vizuály a ony říkají ano, takto je to dobře struktorované a zvládnu to, i když mám těch klientů na starosti víc," popisuje Martin Přibyl z firmy, která aplikaci vyvíjí.

Jak vysvětluje ředitelka Domova U Biřičky a zároveň viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb Daniela Lusková, lékaři nejsou v domovech nastálo, ale pouze do nich na určité hodiny nachází. V tom může telemedicína pomoci.
„Toto je způsob jak zajistit, aby klient, dáma nebo pán, viděl svého odborného lékaře častěji. Řada věcí se dá vyřešit takovou dálkovou, obrazovou konzultací."

Aplikaci by měli klienti Domova U Biřičky v Hradci Králové v ostrém provozu používat od dubna. Podle ředitelky by s novinkou neměli mít klienti problémy, protože za poslední rok kvůli protiepidemickým opatřením používají videohovory při kontaktu se svými blízkými.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související