Senátor Holásek: Jsem stále v kontaktu s občany a starosty. Mám zpětnou vazbu a vím, co lidi trápí

7. červen 2021

Advokát a královéhradecký zastupitel za HDK, ale také nezávislý senátor za Hradecko Jan Holásek, byl o horní komory Parlamentu České republiky zvolen loni v říjnu. Jak se mu daří naplňovat své vize a plány?

Jak byste zhodnotil čas, co jste v Senátu?
Musím říct, že působení v Senátu naplnilo moje očekávání, možná ho i předčilo, jsem velmi spokojen. Protože je to kultivované, důstojné prostředí, kde se člověk může věnovat legislativě jako právník, může pomáhat regionu. Ostatní senátoři jsou velmi zajímavé osobnosti, které velmi respektuji, byť spolu třeba ne vždy musíme souhlasit. Ale je to opravdu velmi přínosné a zajímavé.

Působení v Senátu naplnilo moje očekávání, možná ho i předčilo. Protože je to velmi kultivované a důstojné prostředí pro práci.
Jan Holásek, advokát, zastupitel Hradce Králové a senátor

Připomeňme vaše hlavní priority, se kterými jste šel tenkrát do senátních voleb.
Chtěl jsem se věnovat legislativě, chránit práva a svobody nás všech, a věnovat se regionálním záležitostem. Chtěl jsem vtisknout senátorské funkci takový moderní ráz, to znamená, že jsem aktivní na sociálních sítích, komunikuji s regionem a přispívám k rozvoji kraje, za který jsem v Senátu zvolen.

Čtěte také

A daří se to vše plnit?
Hodnocení určitě nechám spíš na občanech Hradecka. Ale za sebe musím říct, že si myslím, že se to daří.

Co byste vyzdvihl z věcí, které jste v Senátu během těch několika měsíců řešili?
Práce Senátu je velmi široká, je to hodně o legislativě, kdy Senát projednává zákony, které schválila Poslanecká sněmovna. To občané třeba v regionu tolik nevidí, ale té práce je opravdu velmi mnoho. Jsem člen ústavněprávního výboru a měl jsem na starosti už sedm zákonů, kdy jsem řídil jejich projednávání, předložil jsem celou řadu pozměňovacích návrhů, jeden návrh zákona jsem také předložil.Tedy práce je hodně, ten proces je dlouhý, bere hodně času, ale věřím, že je to přínosné. 

Čtěte také

Co se týká viditelných, mediálně známých záležitostí, tak určitě byl Senát aktivní v době koronavirové krize, kdy přijímal opatření a další aktivity, kterými se snažil reagovat na opatření vlády, která velmi často nebyla v pořádku, Senát se rovněž zabýval kauzou Vrbětice, kde postup některých ústavních činitelů v čele s prezidentem Zemanem podle názoru Senátu nebyl v pořádku. Takže jsou určitě taková každodenní témata, která jsou ale velmi důležitá, a pak jsou témata, která veřejnost vnímá silněji.

Součást vaší funkce se setkávání s lidmi a řešení jejich starosti.
To se stále děje, i v době, kdy to třeba bylo složitější. I v omezených podmínkách jsme se snažili setkávat s lidmi tady u nás v Hradci Králové. Těch aktivit je celá řada, máme bezplatnou právní poradnu, které se věnuji, kde se snažíme pomoci lidem se zorientovat v případech právních, kde třeba neví, jak postupovat dál, na koho se obrátit. Je možné se na mě nebo na mé asistenty obrátit, dovolím si říct e-mailovou adresu jan.holasek@janholasek.cz, rádi pomůžeme. Vedle toho se snažím být v kontaktu se starosty obcí, těch je přes 60 v onom volebním okrsku. Chci být opravdu v pravidelném kontaktu, mít zpětnou vazbu a vědět, čemu se starostové nebo občané v obcích věnují a jaká jsou pro ně důležitá témata.

Jakub Schmidt a Jan Holásek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdy máte další schůzi Senátu?
Další schůze Senátu je už ve středu 9. června A bude velmi zajímavá, protože budeme pravděpodobně řešit otázku prezidenta republiky. já tam budu mít velmi důležitý zákon, který upravuje vymáhání dluhů nebo pohledávek u nás a měl by se zjemnit, zlidštit. Celý ten zákon mám na starosti, teď jsem se věnoval velmi intenzivně. Tedy bude to velmi zajímá schůze a už se na ni těším.

Celý rozhovor se senátorem Janem Holáskem, mimo jiné také o jednom důležitém a velkém projektu v Hradci Králové, který se jmenuje Mephared, si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související