Seminář "O Janu Kotěrovi a současné architektuře" v Hradci Králové

21. září 2010

Česká komora architektů, společně s Muzeem východních Čech a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Střední průmyslovou školou stavební v Hradci Králové pořádá ve dnech 22. - 23. 10. 2009 seminář "O Janu Kotěrovi a o současné architektuře" v přednáškovém sále Muzea východních Čech v Hradci Králové. V programu semináře budou přednášky o moderní architektuře, o Janu Kotěrovi a jeho podílu na vývoji moderní architektury a diskuse s účastníky semináře, prohlídka významných staveb z dvacátých a třicátých let minulého století, tzv. Salonu republiky a nových staveb ze součastnosti. Hradecké "Kotěrovo muzeum" a Studijní a vědecká knihovna - dvě stavby kulturně společenského charakteru, které jsou od sebe vzdáleny sto let. Rozdílné architektonické pojetí, výtvarné cítění, rozdílná estetika a rozdílné společenské chápaní prostoru. I o tom bude Seminář o Janu Kotěrovi a současné architektuře.

Podařilo se zajistit účast významných architektů, historiků umění a profesorů z vysokých škol architektonického směru z České republiky i ze zahraničí.
Profesor Ing.arch Miroslav Masák - dlouhá léta pracoval jako architekt v libereckém Stavoprojektu a Sialu, který zakládal společně s Karlem Hubáčkem a Otakarem Binarem. Je pedagogem na fakultě architektury Vysokého učení technického v Brně. Po roce 1989 byl povolán prezidentem Václavem Havlem do Kolegia prezidenta republiky. Je autorem mnoha realizací, studií, projektů staveb i urbanistických řešení - jmenujme jen některé - Obchodní dům Máj v Praze - ve spolupráci s architekty J.Eislerem a M.Rajnišem, Obchodní středisko Ještěd v Liberci ve spolupráci s Karlem Hubáčkem, studie využití Veletržního paláce v Praze s realizací a mnoho dalších.
Mgr. Jakub Potůček - historik umění, pracuje jako kurátor sbírky architektury Muzea umění Olomouc-Muzea moderního umění. Specializuje se na českou architekturu 20. Století. Je autorem knihy Hradec Králové - Architektura a urbanismus 1895-2009 a spoluautorem publikací - Slavné vily Olomouckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.
PhDr. Damjan Prelovšek - slovinský historik umění, politik a vzácný přítel České republiky. Žije v Lublani. Byl několik let velvyslancem Republiky Slovinsko v České republice. Zasloužil se o uspořádání výstavy - Josip Plečnik - Architektura pro novou demokracii na Pražském hradě v roce 1996, která byla později přenesena do Lublaně. Přednáší po celém světě na universitách a na školách s uměleckým zaměřením. Je přítelem Oscara Niemeyera o kterém bude také v Hradci Králové přednášet .
Profesor Ing.arch Mirko Baum - je profesorem na technické vysoké škole v Cáchách. Je autorem několika významných staveb a několika publikací o architektuře. Vyhrál několik architektonických soutěží - např. vyzvanou soutěž na přestavbu Karmelitánského kláštera ve Franfurtu nad Mohanem na archeologické muzeum ve spolupráci s Bertholdem Penkhuesem a Thomasem Bartelsem. Byl pověřen vedením projektu a navrhl unikátní ocelovou konstrukci krovu nad válkou zničenou hlavní lodí gotického klášterního kostela. Pro Hradec Králové navrhuje ocelovou lávku pro cyklisty a pro pěší nad řekou Orlicí. Jeho přednášky jsou pro vnímavé posluchače velkým zážitkem.
Ing.arch. Irena Fialová - je architektka, členka České komory architektů a spoluzakladatelka architektonického nakladatelství a časopisu Zlatý řez. Přednáší o teorii a tendencích architektury a urbanismu na Fakultě architektury ČVUT v Praze, je českou expertkou Ceny Evropské unie za současnou architekturu a autorkou a spoluautorkou knih: Zlatý Anděl: Jean Nouvel v Praze (2000), Frank Gehry a Vlado Milunic: Tančící dům (2003), PRG 2021: průvodce po současné architektuře Prahy (2007), Martin Rajniš: Přirozená architektura (2008), D3A: Živá architektura (2009).
Prof. Ing. arch., CSc Mojmír Kyselka - je profesorem Fakulty stavební Vysoké školy báňské-TU Ostrava - vedoucí katedry architektury FAST VŠB-TUO. 1991 vítěz v konkurzu Fulbrightova fondu - výuka v podzimním semestru na Miami University Oxford - Ohio - USA. Profesor Fakulty stavební Katedry architektury TU Bratislava - Vedle pedagogické činosti zpracoval mnoho návrhů a projektů - řadu směrných územních plánů a staveb jak občanských, bytových i sakrálních. Územní plány sídel, návrh městečka soukromých farmářů u Baku - Ázerbájdžán a mnoho dalších pro Moravu i Slovensko. Několik publikací - monografie o slovenské krajině a mnoho dalších.
Prof. Ing.arch Petr Urlich - vedoucí ústavu dějin architektury a umění FA ČVUT, profesor na Filosofické fakultě University Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Předseda redakční rady časopisu Fórum architektury a stavitelství (1997-2002) - je členem vědeckých a výzkumných komisí a kolégií s tematikou architektura a urbanismus. Je autorem několika publikací o architektuře - Programy české architektury - publikace (Odeon, 1982, společně s J. Pecharem), Camillo Sitte e i soui interpreti - publikace vydaná u příležitosti Symposia v Benátkách. Realizace - Restaurování a rekonstrukce Müllerovy vily v Praze od Adolfa Loose (Girsa AT, Václav Girsa, Miloslav Hanzl, Petr Urlich).
Profesor PhDr. Rostislav Švácha - vědecký pracovník Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky, pedagog Palackého univerzity v Olomouci a Akademie výtvarných umění v Praze. Profesor Rostislav Švácha je autorem několika knih - Od moderny k funkcionalizmu, The architecture of New Prague, Karel Teige, Česká architektura a její přísnost a mnoha dalších publikací a odborných článkú a pojednání. Jeho přednášky o umění a architektuře jsou vždy vyjímečným zážitkem.

Po každé přednášce bude k danému tématu diskuse, které se může kdokoliv zúčastnit a vyslovit svůj názor.

Spustit audio