Selská polévka na dlouhověkost. Valašskou kyselicu vylepšila Věra Burešová

Základem valašské kyselice je domácí kysané zelí spolu s dobře vyuzenou klobásou. Tradiční recept zná i Věra Burešová z Rackové u Zlína, která rodinný postup představila v soutěži Pochoutkový rok. Selskou polévku ale vylepšila ještě o trochu olivového oleje a oříšek bůvolího másla.

Valašská kyselica

500 g kysaného zelí
2 bobkové listy
9 kuliček nového koření
3 domácí brambory
špetka kmínu
3 stroužky česneku
1 vyuzená klobása
1 cibule
3 lžíce hladké mouky
trochu vody na jíšku
1 lžíce olivového oleje
špetka majoránky
špetka mletého pepře
30 g bůvolího másla (nebo domácího)
3 lžíce zakysané smetany
pažitka na ozdobu

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky. Dáme vařit do vody se špetkou kmínu a 1 stroužkem česneku (nemusíme ho ani loupat).

V druhém hrnci necháme vařit ve vodě a kyselém nálevu kysané zelí. Přidáme ještě 2 bobkové listy a 9 kuliček nového koření.

Na troše řepkového nebo slunečnicového oleje orestujeme nejdříve na kolečka nakrájenou vyuzenou klobásu. Když chytí zlatavou barvu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Po orestování zasypeme směs 3 lžícemi hladké mouky a uděláme cibulovo-klobásovou jíšku. Nakonec zředíme trochou vody.

Jíškou zahustíme uvařené zelí v hrnci, přidáme na skus uvařené brambory a následně dochutíme.

Nejdříve přidáme majoránku, dále špetku mletého pepře, osolíme. Nakonec dochutíme 2 nastrouhanými stroužky česneku. Polévku už jen krátce povaříme.

Nakonec ji zjemníme lžící olivového oleje, přimícháním studeného bůvolího másla a přidáním 3 lžic zakysané smetany.

Podáváme ozdobené čerstvě nasekanou pažitkou.

Věra Burešová

Miluje Itálii, proto se starý rodinný recept rozhodla vylepšit milovanými italskými surovinami – bůvolím máslem a olivovým olejem. Tvrdí, že čím více je v polévce druhů tuku, tím lépe pro její výslednou chuť.

Valašská kyselica se prý kdysi dělávala v každé chalupě jinak, jedla se hlavně k snídani a v pátek k obědu. A na Valašsku se dodnes říká: „Kdo kyselicu 100 roků jí, ten 100 roků bude živ.“ Tým Pochoutkového roku si během vaření pochutnal také na čokoládové buchtě s datlemi.