Sektu kolem důchodce Adama už dříve zkoumali odborníci, týrání ale nezjistili

30. květen 2008

Sektu kolem Jiřího Adama, který v ní měl po léta týrat a zneužívat k otrocké práci skupinu žen, už dříve zkoumali religionisté. Ve vysílání Radiožurnálu to řekl vedoucí ústavu religionistiky Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně David Václavík. Podle něj ale nezaznamenali, že by se v sektě odehrávalo týrání či zneužívání.

"Skupina se hlásila k Hnutí svatého Grálu, i když to nedělali otevřeně. Ukázalo se také to, že skupina měla poměrně specifické pojetí božství, na druhou stranu musím říci, že i když okolí skupinu vnímalo jaksi podezíravě, tak my jsme nezaznamenali nikde známky o tom, že by se tam dělo něco patologického," uvedl ve vysílání Radiožurnálu Václavík.

Průzkum ale religionisté prováděli na konci minulého roku. Podle Václavíka to bylo už poté, co se zneužívání mělo odehrávat, a proto ho nemohou ani potvrdit ani vyloučit. "Náš respondent zaznamenal pouze přítomnost jeho manželky a jakési mladé dámy, a to bylo v podstatě jediné osazenstvo, se kterým se setkal. Takže my nemůžeme potvrdit, že by skupina nějak fungovala dál, že by existovali další lidé, kteří by v rámci té skupiny pracovali a byli nějakým způsobem využíváni," podotkl Václavík.

Jiří Adam se podle policie situoval do role duchovního vůdce a jeho žena do pozice "královny". Podle žaloby kolem sebe shromáždil skupinu tří seniorek. Připravil je nejen o majetek, ale bral jim i důchody a nechal je do úmoru dřít na stavbě své vily i ve svém vinohradu u Mikulova. Ženy prý bil a trýznil hladem. Sedmasedmdesátiletý Adam by se za to měl zpovídat před brněnským soudem. Není ale jisté, kdy soudní proces proti němu začne, protože muž leží v nemocnici.

autoři: dka , teb
Spustit audio