Sekaná plněná špenátem a sýrem. Jídlo jako od babičky, které navíc potěší barvami i vaše oči
Když se řekne sekaná, řadě z vás se vybaví klasické jídlo a teplo domova. Možná se může zdát, že sekaná s bramborovou kaší je docela obyčejné jídlo, ale není tomu tak. I když je na přípravu jednodušší než by se dalo čekat.
Pokud se do sekané pečeně pustíte, měli byste mít na paměti aspoň dva kvalitativní požadavky. Jako každá pečeně, i tahle by měla být krásně šťavnatá, nikoli suchá nebo dokonce drobivá. A jako každý dobrý výrobek z mletého masa, neměla by při pečení popraskat nebo jinak měnit tvar.
Suroviny:
1 1/2 kg mletého masa (hovězí+vepřové), 2 vejce, 1 lžíce solamylu, sůl, pepř, červená sušená paprika, majoránka, 1cibule, 5 stroužků česneku, strouhanka,
plátkový sýr, čerstvý špenát, anglická slanina nebo špek nakrájený na dlouhé plátky
Postup:
Maso smícháme s vejci, solamylem, kořením, s nakrájenou a osmaženou cibulí
a česnekem. Zahustíme strouhankou do požadované konzistence.
Masovou hmotu rozmačkáme na alobal na obdélníkový plech, nato rozložíme po celé ploše plátkový sýr, na něj rozložíme špenát, srolujeme do šišky a omotáme špekem a pečeme v alobalu 30 minut na 190 stupňů.
Poté bez alobalu 15 minut do zlatova.
Podáváme s bramborovou kaší.
Domácí sekaná je vždy ta nejlepší. Patří do repertoáru obyčejné venkovské kuchyně. Její rustikální vzezření ji nemůže katapultovat do nejvyšších sfér gastronomie, ale přesto je příprava dobré sekané docela umění.
Související
-
Nádivka, které se říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla. Recepty jsou ovšem maličko vylepšené a vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali předkové.
-
Domácí sekaná s rajčaty a paprikami
Suroviny: směs mletého vepřového, hovězího a uzeného masa na sekanou, olej, rajčata, žlutá paprika, 2 vejce
-
Sekaná plněná vepřovou panenkou - maso různých chutí a vůní
Sekaná. Zdálo by se, že je to obyčejné, jednoduché jídlo. Z vybraných surovin ve správném poměru z ní ovšem můžete vykouzlit pokrm de luxe, po kterém se ve vaší kuc...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka