Sekaná plněná špenátem a sýrem. Jídlo jako od babičky, které navíc potěší barvami i vaše oči

Když se řekne sekaná, řadě z vás se vybaví klasické jídlo a teplo domova. Možná se může zdát, že sekaná s bramborovou kaší je docela obyčejné jídlo, ale není tomu tak. I když je na přípravu jednodušší než by se dalo čekat.

Pokud se do sekané pečeně pustíte, měli byste mít na paměti aspoň dva kvalitativní požadavky. Jako každá pečeně, i tahle by měla být krásně šťavnatá, nikoli suchá nebo dokonce drobivá. A jako každý dobrý výrobek z mletého masa, neměla by při pečení popraskat nebo jinak měnit tvar.

Suroviny:
1 1/2 kg mletého masa (hovězí+vepřové), 2 vejce, 1 lžíce solamylu, sůl, pepř, červená sušená paprika, majoránka, 1cibule, 5 stroužků česneku, strouhanka,
plátkový sýr, čerstvý špenát, anglická slanina nebo špek nakrájený na dlouhé plátky

Postup:
Maso smícháme s vejci, solamylem, kořením, s nakrájenou a osmaženou cibulí
a česnekem. Zahustíme strouhankou do požadované konzistence.
Masovou hmotu rozmačkáme na alobal na obdélníkový plech, nato rozložíme po celé ploše plátkový sýr, na něj rozložíme špenát, srolujeme do šišky a omotáme špekem a pečeme v alobalu 30 minut na 190 stupňů.
Poté bez alobalu 15 minut do zlatova.
Podáváme s bramborovou kaší.

Domácí sekaná je vždy ta nejlepší. Patří do repertoáru obyčejné venkovské kuchyně. Její rustikální vzezření ji nemůže katapultovat do nejvyšších sfér gastronomie, ale přesto je příprava dobré sekané docela umění.

Velikonoční sekaná s vejcem
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka