Sedlčanské muzeum představí poklady ze svých sbírek i kraslice

16. duben 2003

Městské muzeum v Sedlčanech otevře ve čtvrtek novou výstavu, která představí nejnovější "poklady" muzejních sbírek. Symbolicky je doplní velikonoční expozice, která je dílem seniorů zdejšího domova důchodců a učňů místního zahradnického učiliště. Výstavy budou otevřeny do 4. května.

Podle legendy se právě ve Velký pátek před Velikonocemi otevírají hory, aby lidem vydaly své poklady. A poklady v přeneseném slova smyslu jsou pro muzeum předměty, které v poslední době získalo od dárců ze Sedlčan a okolí. Lisy na tvaroh, máselnice, kolébka, ošatky ze slámy a dřevěné mísy. Je mezi nimi i dřevěný dětský kočárek pro panenky starý zhruba 100 let, uniforma legionáře a kozácký kroj.

Blížící se Velikonoce pak na výstavě připomenou výtvory seniorů. Důkazem jejich dovednosti jsou malovaná vajíčka, krásné výšivky i různé textilní výrobky. Muzeum v Sedlčanech vzniklo v roce 1894. Nejprve bylo v budově obecné školy, později v tehdejší hospodářské záložně. Sbírky se několikrát stěhovaly. V roce 1961 byly uskladněny v zámku Červený Hrádek, který ale na začátku 90. let získali původní majitelé. Náhradní prostory se městu podařilo najít až za deset let v takzvané staré radnici. Muzeum se v ní otevřeno loni v listopadu. Od začátku se muzeum snaží návštěvníky nalákat nejen na stálé expozice, ale i na řadu výstav. Letos jich plánuje uspořádat 13.

Spustit audio