Šedesátka vypadá jako omezení rychlosti, směje se Janek Ledecký. Ke kulatinám si nadělil nové CD

20. květen 2022

Zpěvák Janek Ledecký oslaví v létě šedesátiny – má za sebou čtyřicet let na scéně a třicet jako sólista. A k tomu patří i koncerty a setkávání s diváky!

Jako dárek si nadělil nové album a turné se symfonickým orchestrem. Protože ale v názvu nechtěl mít číslo, tak jeho syn Jonáš přišel s originálním nápadem: „Navrhnul, aby se to jmenovalo LX Tour – čtěte jako staří Římané. A musím říct, že to vypadá mnohem líp, než ta šedesátka,“ směje se zpěvák.

Spolupráce s orchestrem

Pro Ledeckého to nebyla první zkušenost, jak propojit vlastní hudbu se symfonickým orchestrem. Ve velkém aranžmá zněly jeho písničky v muzikálech Hamlet nebo Galileo. Tentokrát se aranží ujal bubeník a pianista Hans Sedlář. „Nejdřív jsme si řekli, že to jen zkusíme, dal jsem mu k tomu svoje zadání a on mi přinesl ze studia tak skvělé demosnímky, že jsem se rozhodl dát mu to udělat všechno.“

Protože ale všechny orchestry mívají naplánované termíny dlouho dopředu, zdálo se zpočátku, že společné koncerty nepůjde realizovat. Nakonec se vše vyřešilo tak, že se orchestry v různých městech střídaly. Na albu potom hraje Filharmonie z Hradce Králové.

„Na albu jsou také dva živé bonusy – tedy záznam z koncertu. Moje velká srdcovka je Ivan Hlas, který byl na koncertech jako host. Když jsem se učil psát písničky, byl mým českým vzorem právě on. Když jsme spolu stáli teď na pódiu, se symfoňákem za zády, běhal mi mráz po zádech. Hrál jsem s ním na kytaru a měl jsem v tu chvíli pocit, že se uzavřel jeden oblouk mého života. Beru to tak, že cokoliv přijde po tomto okamžiku, je čistý bonus.“

Čtěte také

O otcovské hrdosti

Muzikanti za ním prý chodí a místo povídání o hudbě posílají vzkazy pro jeho dceru: „Často mi říkají: ‚Janku, pozdravujte Esterku, my jí moc fandíme a držíme palce.‘ To je ještě takový druhý plán, který běží pod hudbou. Beru to jako zázračnou věc, jakou mi obě děti dělají radost – a vlastně nám všem,“ říká pyšně Ledecký.

Syn Jonáš jej po spolupráci na knize doprovází i na turné a hrdý otec se nezapře. „Jonáš tam bude hrát se svojí kapelou Cold Licks – a to si přijďte poslechnout, takhle hrát na kytaru jste ještě nikoho neslyšeli,“ láká Ledecký na své turné.

Jak Ledecký improvizuje, když mu vypadne text? Kvůli které písničce se hádal s Ivanem Hlasem? A jakou písničku uměl hrát na kytaru jako první, když byl ještě dítě? Odpovědi zazní v rozhovoru s Janou Kobylinskou. Poslechněte si Apetýt!

Spustit audio

Související