Seberte dýni, vezměte tchýni a přijeďte za námi v sobotu do Meziměstí

S podzimem přichází tradičně také čas sklizně dýní. Nemáte tušení, jak tuto úrodu zpracovat? Tak v tom případě přijďte k rozhlasovým přijímačům v sobotu po 11. a po 14. hodině. My vám totiž poradíme a ještě k tomu si společně uvaříme dobrý oběd.

22. října se s naším rozhlasovým mikrofonem a vařečkou vydáme na cesty. Pojedeme na Broumovsko, konkrétně do Meziměstí, kde se budou v Centru Walzel konat už druhé dýňové slavnosti - „Dýně pro broumovské tchýně“.

Čtěte také

Na co se můžeme těšit?

Na speciální dýňové menu a vaření z dýní přímo na místě, výstavu a degustaci různých dýňových odrůd vypěstovaných členy spolku malování dýní pro děti, dýňové fotoportrétování, směnný trh dýňových semen, plodů a pěstitelských poznatků a velkou dýňovou soutěž.

Navíc si pod odborným dohledem připravíme krémové rizoto s dýní Hokaido. Co budete potřebovat:

1 kg dýně Hokaido
300 g rýže Arborio (kulatozrnná rýže)
1 l zeleninového vývaru
200 ml bílého vína
1 cibule
máslo
sůl a pepř
parmazán
petrželka

„Fabrika na zážitky“ - to je centrum Walzel, které vzniklo z bývalé tkalcovny v Meziměstí na Náchodsku

Postup:

Vydlabanou neoloupanou dýni Hokaido nakrájíme na menší kostky, cibuli nadrobno. Na másle osmahneme cibuli, poté přidáme dýni a osmažíme ze všech stran. Přisypeme (nepropláchlou) rýži, krátce zamícháme, aby se zrníčka obalila máslem, přidáme víno. Za stálého míchání necháme část vína odpařit a přidáme asi 1 dl horkého vývaru. Ten vždy necháme vyvařit a přidáváme po decilitrech, dokud nám nedojde (dokud není rýže al dente). To by mělo trvat přibližně 25 minut. Nakonec vmícháme do rizota nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a asi ½ lžíce másla, dochutíme solí a pepřem a podáváme posypané nastrouhaným parmazánem.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.