Se schodkem 20 milionů korun počítá návrh rozpočtu Hradce Králové pro rok 2017

9. prosinec 2016

Rekonstrukce základní umělecké školy Střezina a zahájení stavby nového fotbalového stadionu - to jsou hlavní investice Hradce Králové v příštím roce. Návrh rozpočtu schválila rada města - počítá s příjmy 1,73 miliardy a výdaje pak mají být o dvacet milionů vyšší. Schodek pokryje půjčka. Vedení města ale počítá, že hospodaření města bude nakonec přebytkové.

„Rozpočet nakonec po vyrovnání rozpočtovém v březnu bude určitě v přebytku. Ale teď je koncipován jako lehce nevyrovnaný," říká primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.

Rozpočet kritizuje třeba opoziční zastupitel za KSČM Lubomír Štěpán. Podle něj by mělo město omezit například podporu některých kulturních akcí a zvýšit investice: „V každém případě bych se snažil dát dohromady peníze na rekonstrukci Benešovy třídy, která je totálně v havarijním stavu."

Návrh rozpočtu předpokládá investice ve výši 125 milionů korun
Nakonec by ale měly být vyšší, věří primátor Zdeněk Fink: „V investicích se letos nepodařilo, díky různým výběrovým řízením a zdržením, uskutečnit všechno, co jsme chtěli. Takže tam se určité částky převedou."

Čtěte také

Vedení města chce v příštím roce začít stavět nový fotbalový stadion
Rozpočet pro rok 2017 počítá s částkou 50 milionů korun, které mají pokrýt první práce. Nejdřív ale musí magistrát získat stavební povolení a vysoutěžit stavitele.

„Zahájení stavebních prací na konci roku 2017 podle klimatických podmínek je možné," věří náměstek primátora Jindřich Vedlich z TOP 09.

Zdejší hospodářství přišlo snížením exportu do Ruska o promile svého výkonu

Další velkou investicí je přestavba bývalé školy Jih pro potřeby základní umělecké školy Střezina. Práce mají trvat 2 roky a stát 164 milionů korun.

Město si na ně půjčí 110 milionů, říká náměstek primátora pro školství Milan Jaroš z ČSSD: „Jako třešničku na dortu tam já vidím, že z bývalých tělocvičen budou hudební sály. Čímž se nemusí stěhovat zařízení ZUŠ do divadla či do filharmonie, když si potřebují udělat nějaký koncert."

Další peníze chce město vydat hlavně na rekonstrukce ulic a chodníků.

Zastupitelé budou rozpočet schvalovat 20. prosince.

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové
Spustit audio