SDH Vrbno pod Pradědem. Smrště v horách, rozvodněné toky, nehody i požáry. Každoročně na 120 zásahů

13. květen 2016

Devadesát dobrovolných hasičů sídlí ve staré historické, ale krásné zbrojnici na okraji Vrbna pod Pradědem. Pokud byste je hledali, tak pravděpodobně napoprvé zabloudíte. Právě to je jeden z důvodů, proč začne letos výstavba moderní zbrojnice u hlavní silnice, která Vrbnem prochází.

„Stará zbrojnice je sice krásná,“ říká velitel sboru Ondřej Chalupa, „je ale mimo centrum města, nemáme tam dost místa pro naší techniku a když v zimě vyjíždíme, tak máme problémy dostat se úzkou uličkou rychle na místo zásahu. Nová zbrojnice bude v příštím roce a bude stát u benzínové čerpací stanice.“

Možná vás to překvapí, ale vrbenští hasiči, kteří byli založení roku 1873, se chystají na velkou slávu. Za dva roky oslaví 145 let trvání. Podrobnosti oslavy zatím tají, ale určitě se to neobejde bez pořádného požárnického závodu, kterého se zúčastní pozvané týmy z okolí.

„Naší specialitou, na kterou se sjíždí družstva závodníků z jiných sborů, je Pohárová soutěž. Pořádáme ji každý rok v září,“ dodává starosta Sboru dobrovolných hasičů ve Vrbně pod Pradědem Ladislav Jelínek. „Máme tady družstva starších i mladších dětí, muže, ženy, všichni sportují.“


Dobrovolné hasiče z Vrbna pod Pradědem můžete až do pátku 20. května 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VRBNO na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Hasiči ve Vrbně zasahují v hornatém terénu, obvykle při kalamitách, tedy větrných smrštích, požárech, dopravních nehodách, problémech s rozvodněnými toky. Každoročně vyjíždějí přibližně 120krát.

Jací jsou dobrovolní hasiči ve Vrbně pod Pradědem? „Dobráky musím pochválit, máme dobré jméno v rámci celého kraje. Měla by tu být profesionální stanice, ale na to nejsou peníze, takže my tady její činnost suplujeme,“ říká profesionální hasič Ondřej Chalupa.

To, na co jsou zdejší hasiči právem hrdi, je stařičká, ale velmi dobře udržovaná zelená Praga V3S. Je z roku 1960 a hasiči svůj plechový poklad rádi ukazují návštěvníkům. Jejich ‚vétřieska‘ prý vyjede v terénu všude a téměř nikdy nezapadla. A když zapadla, tak se z toho zase vyškrábala.

Jediný smutný hasič je Igor Soporský, který se podílí na všech elektrikářských opravách vozidel i zařízení hasičské zbrojnice, a chtěl by se někdy touto pragovkou sám projet. „Jenže oni mi to nechtějí půjčit. Je tu hodně řidičů a málo volantů,“ krčí rameny.

SDH Vrbno pod Pradědem

Oblíbená písnička hasičů z Vrbna pod Pradědem? Primo Victoria od skupiny Sabaton.

Celý medailonek hasičů z Vrbna pod Pradědem v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

SDH Vrbno pod Pradědem
autor: Artur Kubica
Spustit audio