SDH Vražné. Není jich moc, ale jsou vidět všude

22. duben 2016

Hasiči z obce Vražné oslaví letos 70 let od svého založení. Požárníků v této obci není hodně, ale je to parta, která je všude vidět. A pomáhají, kde mohou. Na podzim chtějí dát dohromady nové sportovní družstvo dětí od šesti do osmi let. Plánů mají tedy plno, tak doufejme, že se jim bude dařit.

Obec Vražné na Novojičínsku má přibližně 850 obyvatel. Hasičů je čtrnáct včetně dvou žen, bývalé starostky požárníků Marcely Urbaníkové a kronikářky Martiny Chudějové.

„Teď právě sháníme nějaké staré kroniky, ze kterých by se o sboru dobrovolných hasičů dalo vyčíst více. Moc informací nemáme, letos oslavujeme 70 let od založení a 18. června tady bude výstava právě z historie dobrovolnického týmu," říká o své nové funkci kronikářka.

V pátek 15. dubna ukončili místní hasiči čtyřměsíční rekonstrukci jejich staré, ale výkonné cisternové automobilové stříkačky CAS 25 Škoda 706 RTHP.


Dobrovolné hasiče z obce Vražné můžete až do pátku 29. dubna do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VRAZNE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

„Původně jsme chtěli opravit jenom čerpadlo,“ říká strojník Lumír Tielka. „Pak jsme zjistili, že je to celé na generální opravu, tak jsme, opravili půl auta. Doma nám sice partnerky a manželky nadávaly, že jsem pořád ve zbrojnici, ale teď už bude všechno v pořádku. Řeknu přítelkyni, aby mi udělala dobrý oběd, a pak ji to odpustím,“ směje se sympatický strojník, kterého kamarádi hasiči před časem zlanařili mezi sebe, aby měli zkušeného řidiče.

Starosta obce Vladimír Nippert si zdejší dobráky pochvaluje. „Hasiči jsou jedinou složkou v okolí, která dokáže zasáhnout hned, když je obec potřebuje. Jsem starostou už 22 let a těch hasičských kolektivů jsem tady zažil hodně. Tihle současní jsou z nich nejakčnější," tvrdí starosta.

Lukáš Valčík, nový starosta sboru dobrovolných hasičů v obci Vražné, chce rozšířit členskou základnu o družstvo malých závodníků. „Budou to děti od 6 do 8 let a začneme s nimi pracovat ještě letos,“ plánuje.

No a my můžeme prozradit, že to jsou nejmenší děti z místní školky a školy a že se na roli hasičů už teď těší. Chtějí zachraňovat lidi a hlavně se vozit v požárnickém autě.

Oblíbená písnička hasičů v obci Vražné? Pánubohu do oken v podání Tomáše Kluse a Jiřího Kučerovského.

Celý medailonek hasičů z obce Vražné v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Součástí je i ona písnička.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.