SDH Vítkov. Převládají ženy a děti a mají plno práce

8. duben 2016

Ve Vítkově na Opavsku kousek od náměstí Jana Zajíce se kříží Hasičská ulice s Husovou. A právě tam sídlí sbor dobrovolných hasičů, ve kterém překvapivě převládají ženy a děti. Výjezdová jednotka je tedy smíšená a v případě ohrožení nebo požáru zasahují hasiči i hasičky společně.

Mladých je 20 a dohromady tvoří zdejší dobráci partu o 39 lidech. Mezi sebou mají i tři seniory. Muži se věnují výjezdní jednotce a ženy zase výchově mládeže a požárnímu sportu.

„Není to až tak docela přesné," doplňuje starostka sboru Martina Krejčí. „Máme ve výjezdové jednotce pět žen, takže když vyjíždíme k nějakému zásahu, jsou v požárním vozidle obvykle muži i ženy."

Přesto, vedoucími mládeže jsou ženy. Při naší návštěvě prozradily, že zvládnout dvacet dětí, dvacet rozdivočených malých hasičů je občas náročné.

„Když cítím, že je zle, tak zvolím nějakou hru, třeba basket, nebo fotbal," říká Monika Dratvová, která je sama učitelkou, a i přes náročné povolání s mládeží bere trénink s hasičaty jako odpočinek. Mladí závodníci jsou totiž nadšenci.


Dobrovolné hasiče z Vítkova můžete až do pátku 15. dubna do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VITKOV na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Zásahová jednotka má každý rok plno práce. Ve Vítkově a okolí často hoří v bytech, domcích, zemědělské budovy.

Na jednu událost rád vzpomíná současný velitel jednotky Pavel Fabik: „Vyjeli jsme k požáru a velitel zavelel – žádné hrdinství, jdeme hasit hromadu hnoje. Tak jsme se do toho samozřejmě bezhlavě nevrhli, ale hlavně to hlídali, aby se oheň nerozšířil.“

„Teď v květnu bude obvodní kolo v požárním sportu, pak okresní kolo dorostu, krajské kolo dorostu, takže těch akcí máme plno," uzavírá místostarosta Jan Kaiser.

Oblíbená písnička ve Vítkově? Zůstanu svůj v podání Karla Gotta.

Celý medailonek hasičů z Vítkova v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Součástí je i ona písnička.

autor: Artur Kubica
Spustit audio