SDH Těškovice. Mají svůj divadelní soubor a zdatné sportovce

20. květen 2016

V Těškovicích na Opavsku je 135 dobrovolných malých i velkých hasičů. Patří ke špičkám požárního sportu, a to ve všech kategoriích. Letos je čekají velké oslavy.

Jejich předci založili sbor v roce 1891, tedy před 125 lety, a místní dobrovolníci rozdělili vzpomínku na toto výročí do sedmi společenských i sportovních akcí, které už začaly v květnu a skončí v říjnu.

„Letos to bude velké, oslavíme navíc i 70. výročí družby s naším kamarádským sborem z Humpolce,“ říká starosta SDH v Těškovicích René Bárta.

Hasiči v Těškovicích mají svůj divadelní soubor. „Je tady více než stoletá tradice ochotníků a pořád patříme pod hasiče,“ vysvětluje Dagmar Krayzelová. „Hráli jsme třeba Naše furianty a tam nás bylo třiatřicet. Dokonce účinkovala i kapela složená z našich hasičů, kteří hráli na harmoniku, housle, klarinet a ozembuch,“ popisuje Krayzelová.

Finanční ředitel a kouzelnice v bílém plášti

Co je zvláštní a neobvyklé, tak v Těškovicích mají dobrovolní hasiči mezi sebou funkci finančního ředitele. Pavel Krčmář, který drží pevnou ruku na zdejší pokladně, si dal podmínku, že vezme funkci pokladníka, ale pouze pokud bude jmenován finančním náměstkem nebo finančním ředitelem. Od té doby se pyšní titulem finanční ředitel Sboru dobrovolných hasičů Těškovice.


Dobrovolné hasiče z Těškovic můžete až do pátku 27. května 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI TESKOVICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Každý sbor má svou kuchařku. Mezi místními je tou uznávanou kouzelnicí v bílém plášti Kamila Vavrečková. „Na čem naši hasiči ujíždějí? Na uzených žebrech a na guláši s chlebem. Všichni se na to těší a dokonce, i když je schůze, dlouhá schůze, tak všichni vydrží až do konce, protože se těší na ten gulášek nebo žebra. Ti co nejedí maso, tak si dají chleba,“ směje se kuchařka.

Jakub Krayzel, vedoucí sportovních družstev tvrdí, že Těškovice jsou skvělým sportovním celkem. „Máme dva tituly mistrů ČR s muži, jeden titul mají dorostenci a na té bedně vítězů se umístily i ženy a starší žáci. Chybí mladší žáci, ale ti na mistrovství ČR nemohou. V roce 2013 přivezly naše ženy z hasičské olympiády ve Francii druhé místo. To už něco znamená,“ upozorňuje vedoucí.

Oblíbená písnička hasičů z Těškovic na Opavsku? Vlastní tvorba nazvaná My jsme ti těškovičtí chachaři.

Celý medailonek hasičů z Těškovic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio