SDH Komorní Lhotka. Asi jediný sbor s koňkou na půdě

27. květen 2016

V Komorní Lhotce je 73 dobrovolných hasičů, mezi nimi je přes 20 dětí. Ti malí zatím nemají sportovní výsledky, ale vytvořili obdivuhodně semknutý smíšený tým, který trénuje a je konečně připraven ukázat, co umí.

Sbor dobrovolných hasičů v Komorní Lhotce byl založen v roce 1902. Sotva dvacet místních dobrovolníků podepsalo zakládající listinu, hned jim také hořela stodola. K hašení požáru si pořídili moderní stříkačku, takzvanou ‚koňku‘.

Když jsme se zajímali o její osud, jestli třeba časem skončila někde v muzeu nebo ve sběrně druhotných surovin, dozvěděli jsme se, že první zdejší hasičská stříkačka je dodnes na půdě požární zbrojnice. A to doslova. Dostala se tam při rekonstrukci střechy. Staří hasiči ji tam uložili, aby nepřekážela. Pak udělali střechu a na hasičskou stříkačku se málem zapomnělo. Problém současnosti je, jak ji dostat dolů, aby ji hasiči nemuseli rozebrat do posledního šroubku.


Dobrovolné hasiče z Komorní Lhotky můžete až do pátku 3. června 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI LHOTKA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

„Máme strach, že bychom ji potom už nedali dohromady,“ říká místostarosta SDH Aleš Majer. „Pustili bychom se do rekonstrukce, ale tohle není o sedmnáctce montážním klíči,“ dodává velitel zásahové jednotky Andrzej Sabela. „Je to o řemeslnících, o lidech, kteří takovou koňku umí opravit. Na to nestačíme a zatím ani nemáme peníze. Ono je vlastně dobře, že je pořád na půdě, alespoň jsme ji ještě neprodali a už jsme tu zájemce měli.“

Před dvěma roky si zdejší dobráci pořídili nový vyšívaný prapor za 70 tisíc korun. Sami by tolik peněz dohromady nedali, a tak nabídli všem lidem i podnikatelům v okolí, že o jejich daru bude zmínka na žerdi praporu v podobě plechového štítku. Peníze se podařilo sehnat a žerď praporu Sboru dobrovolných hasičů v Komorní Lhotce na Frýdeckomístecku je od té doby doslova obsypána malými štítky se jmény sponzorů.

Sbor v Komorní Lhotce čítá 73 členů, z toho je 21 dětí. Ti nejmenší sem začali docházet v září minulého roku, kdy se hasiči rozhodli omladit partu a vytvořit nové juniorské sportovní družstvo. Jejich vedoucí Jarek Santarius dokázal se svými kolegy dát v krátkém čase partu dětí dohromady. Zatím zkoušeli hasičskou zručnost nasucho a teď se připravují na zásahy i s vodou. Chtějí závodit. Chtějí ukázat, co umí. Zvláštní je, že většina dětí přišla mezi hasiče na doporučení svých kamarádů. Dokonce prý nikdo zatím neodešel. Nikoho to nepřestalo bavit.

Celý medailonek hasičů z Komorní Lhotky v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.