Schůzka s pruhovanou krásou aneb oslavy Mezinárodního dne zeber v Safari Parku Dvůr Králové

11. únor 2023 08:05

Mezinárodní den zeber slavil Safari park Dvůr Králové ve sněhu a dešti. Nepříjemné počasí, že by člověk ani psa ven nevyhnal ale způsobilo, že ohrady se zebrami zůstaly prázdné. A tak dostali návštěvníci zoo, vedení lektorem Josefem Hotovým, výjimečnou možnost krátce nahlédnout do stájí. Byla mezi nimi i maminka se dvěma malými dětmi a redaktorka Dana Voňková.

Zebra je lichokopytník se srstí charakteristicky bílo-černě pruhovanou. Patří do skupiny koňovitých lichokopytníků, žije obvykle v rodinných skupinách, které jsou tvořeny jedním hřebcem, doprovázeným klisnami a mláďaty.

Čtěte také

Zebra se v lidské péči dožívá 30 až 40 let, ve volné přírodě 20 až 25 let.

Rozeznáváme tři základní druhy zeber:zebru stepní, horskou a Grévyho. V posledních letech věnují chovatelé zvláštní pozornost poddruhu stepní zebry zebře bezhřívé. Najdete ji také v Safari parku Dvůr Králové, kde se ji daří i rozmnožovat.

V říjnu 2018 bylo v zoologických zahradách na celém světě chováno jen 39 zeber bezhřívých, nadpoloviční většina, konkrétně 22 jedinců, v českých zoo. Na počátku roku 2020 byl tento poddruh chován jen v 10 evropských zoo.

Stavbou těla se zebry podobají primitivním druhům oslů a koní. Mají kratší nohy, ale větší hlavu, a nejsou tak dobrými sprintery jako ušlechtilá plemena domácích koní.

Čtěte také

Mohou běžet rychlostí až 65 km/h a jsou vytrvalejšími běžci než koně.

Obývají pouze savany nebo horské biotopy střední a jižní Afriky. Živí se různými rostlinami. Pasou se na travnatém území blízko vody.

Po úspěšném páření nastává březost, která trvá celý rok. Mládě se rodí jedno, pokud se narodí dvojčata, obvykle nejsou obě životaschopná. Po narození mládě měří kolem 84 cm a váží průměrně 35 kg. Samice je schopna páření téměř ihned po porodu, ale stává se to jenom zřídka. V průměru mívá mládě jednou za 3 roky.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související