"Scény z prezidentské kuchyně" uvidí v Hradci Králové

22. září 2010

Východočeské volné sdružení pro amatérský film a video pořádá v sobotu 7. března v Country clubu Lucie v Hradci Králové valnou hromadu. Po skončení oficiálního programu jsou zváni od 13:30 všichni příznivci amatérského filmu na předpremiéru jednoho ze čtyř dílů připravovaného TV seriálu Scény z prezidentské kuchyně, převážně s využitím materiálu, který se již nevešel do filmu Občan Havel. Úvodní slovo bude mít režisér Miroslav Janek. Další zajímavý film nabídne sdružení zájemcům v Country clubu Lucie 15. března od 13 hodin. Tentokrát to bude předpremiéra česko-amerického dokumentárního filmu Písničkář, který nezemřel. Ten zachycuje neuvěřitelné pátrání amerického občana Thomase Haslera, jenž v dospělosti v posmrtném dopise své matky zjistil, že je nemanželským synem významného českého písničkáře a herce Karla Hašlera.

V roce 2007 se vydává do Prahy po stopách svého slavného otce, na jeho cestě mu pomáhá Arnošt Lustig, který právě dokončuje knihu o smrti Karla Hašlera v koncentračním táboře Mauthausen. Filmová kamera Marka Jíchy nás nechá nově objevovat zapomenuté skutečnosti za zvuku originálních nahrávek písní Karla Hašlera zpívaných samotným Hašlerem. Film nechává nahlédnout také do velkého množství kvalitních filmových archivů. Karel Hašler byl velký umělec a humanista, svými politickými písněmi pobuřoval nejprve proti rakousko-uherské moci, ale později převážně proti všem, kteří se zpronevěřili ideálu demokracie. To se mu také stalo osudným. Po okupaci Československa německými nacisty byl zatčen a surově zabit v koncentračním táboře Mauthausen. Němci ho polili studenou vodou a nechali venku na prosincovém mrazu zmrznout jako ledovou sochu. Karel Hašler zahynul 22. prosince 1941.
Prostřednictvím Hašlerových písní, filmových archivů a dobových vzpomínek tak film odhaluje velkou osobnost české historie první poloviny 20. století. Vstup na promítání je volný.

Spustit audio