Sborové slavnosti vdechnou krásnou večerní atmosféru kostelům v Hradci Králové

6. červen 2017

Velký festival Sborové slavnosti potrvá až do neděle 11. června 2017. Koncerty zazní v několika městech. Mimo jiné i v Hradci Králové, pro který budou hlavní dny čtvrtek, pátek a sobota. Ve studiu vítáme ředitele festivalu Richarda Uhlíře, který je také uměleckým šéfem a členem vokálního souboru Gentlemen Singers. Jde již o 14. ročník festivalu a 7. ročník, který je pořádán ve spolupráci právě s Gentlemen Singers.

Koncertovat se bude nejen v Hradci Králové, která města jsou do festivalu zapojena? Je to jinak, než v minulých ročnících?
Není to úplně jinak, nicméně letos je ten počet zapojených měst největší. Samozřejmě festival má své sídlo a centrum v Hradci Králové, nicméně řadu let se snažíme o to zapojovat do festivalu další města a letos se nám to povedlo vlastně až od Maďarska po Prahu.

Čtěte také

A že zrovna Maďarsko?
To je nasnadě, protože sbor, který v Maďarsku pondělní koncert pořádá, tak přijede k nám ve středu, respektive ve čtvrtek na festival do Hradce Králové. Tedy festival začíná v pondělí v maďarské Nyíregyháze.

Celkem se představí na 250 zpěváků. To už je nějakých lidí. Jaká byla příprava letošího ročníku, šlo vše hladce?
Máte pravdu. Ale každý ročník má své specifikum, na které je potřeba se připravit. Nebo se během příprav objeví něco s čím jsme nepočítali, nebo co jsme ještě nikdy nezažili. Letos je to trochu jinak u galakoncertů, kde se nenacvičuje jedno společné dílo, ale budou ty skladby společně nacvičené tři. Po jednotlivých skupinách s jednotlivými sbormistry, takže to je taková změna pro letošní ročník. A ty přípravy, někdy je to setrvačnost a někdy se to musí trochu popohnat.

Sborové slavnosti se budou konat v 7 městech. Jaký je ten systém, když se podíváme do programu, kolikrát kde se bude hrát?
Snažíme se i ta místa měnit. Pravidelné místo, které třeba neměníme, je koncert v Šumperku, kde máme výborné vztahy s místním dětským sborem Motýli Šumperk, kteří nám vždycky pomáhají s tím koncertem. A letos máme dál koncert v Ostravě, koncert v Orlové, v Olomouci a v Praze. V Praze je to také dlouhodobá spolupráce zase s Kühnovým dětským sborem. Jinak se ta města trochu mění. Mívali jsme koncert v Náchodě, mívali jsme koncert v České Skalici a tak dále.

Je už teď nějaký bonbónek, na který se vy osobně nejvíc těšíte?
Já se těším na oba zahraniční hosty. Z nichž ukrajinský ženský sbor Glier je vítěz Grand Prix před 2 lety. Takového největšího ocenění, kdy sbor vyhraje soutěž v nějakém okruhu soutěží a pak mezi těmi vítězi se koná vlastně soutěž Grand Prix. A tu vyhrál právě ten ukrajinský sbor, který jsme sem pozvali. To je naprostá špička.

Richard Uhlíř a pozvánka na Sborové slavnosti 2017

Vy jste zároveň členem a uměleckým šéfem souboru Gentlemen Singers. Taky si tedy na festivalu pan ředitel zazpívá?
Bývá pravidlem, že ano a už jsme to tak ustálili. Protože se všemi organizačními starostmi během festivalu a tak, je těžké zpívat, tak jsme si vždycky vyhradili kousek z galakoncertu, kde vlastně všechny sbory přivítáme a jsme většinou první, kteří ten galakoncert otevřou. A zazpíváme.

Ten galakoncert bude 10. června v Hradci Králové. Kdo bude letos na Sborovým slavnostech zpívat? Měli by to být hlavně studenti. Vždycky vybíráte tématicky nějakou oblast a skupinu?
Letos je to ročník mládežnických sborů. To znamená sbory složené převážně ze studentů středních a vysokých škol. Příští rok je zase věnován vokálním souborům a dál se to zase točí, mužské, ženské sbory, dětské sbory a tak dále.

Akademický pěvecký sbor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (APS VŠB-TUO)

Zahraniční účastníci, to bude sbor z Maďarska a potom ten Kyjev. A kdo bude zastupovat východní Čechy nebo vůbec Čechy? Koho byste vybral z těch zástupců?
Tak určitě nejblíže je to chlapecký sbor Bonifantes, který sem přijede na první koncert, to znamená ve čtvrtek. A pak jsou zde sbory z Olomouce, Ostravy, Orlové, během festivalu se ještě představí sbor z Prahy Cancioneta Praga. A zároveň na těch festivalových koncertech v jiných městech vystoupí Motýli Šumperk a Kühnův dětský sbor.

Podrobný program je na webových stránkách festivalu. Celé Sborové slavnosti vyvrcholí galakoncertem 10. června v Hradci Králové od 19 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Budete tam i vy s Gentlemany, co jste vybrali za písně?
My jsme vybrali z našeho profilového repertoáru duchovní skladby, které se hodí do kostela Nanebevzetí Panny Marie. Přesně vám teď úplně neřeknu které. Musíte se nechat překvapit.

Žensky sbor Glier Institute of Music (Kyjev, Ukrajina)

Už jste zmínil, že na tom galakoncertu zazpívají všechny sbory dohromady. Jak ty skladby připravujete?
Předpokládáme přípravu těch sborů. Protože noty mají dopředu od nás a letos máme takovou výjimku, sbory budou pracovat na tři oddělené skupiny, kde se každý sbor rozdělí na třetinu, jedna ta třetina bude zpívat skladbu Jana Míška pod vedením právě Jana Míška, druhá skupina bude zpívat skladbu pod vedením Gentlemen Singers, respektive našeho teď čerstvě vystudovaného sbormistra Filipa Tesaře. A třetí skupina bude pod vedením Jiřího Skopala mladšího. Všechny sbory pak dohromady zazpívají skladbu Antonína Dvořáka Largo z Novosvětské symfonie Goin home, pod vedením maďarského sbormistra Somi Savo.

Tak to bude možná taky trošku napínavé, jak to nakonec dopadne.
Tak zkoušky máme, takže doufejme, že co se nenacvičilo na půdě sboru, tak se nacvičí v Hradci Králové.

A co bude po festivalu? Odměníte se nějak potom za to, že to dobře dopadlo?
Pro nás je největší odměna to, že po tom festivalu nám sbory a zpěváci píší, jak to bylo skvělé. A my si pak užíváme další festivaly v Hradci Králové.

Koncerty v Hradci Králové v pátek 9. června, to znamená kostel Božského srdce Páně, potom ještě také v katedrále Svatého Ducha, to bude večer a pak galakoncert 10. června.
Ty páteční koncerty jsou ještě ve spolupráci s Nocí kostelů. Takže se můžete těšit na krásnou večerní atmosféru, jak kostela na Pražském předměstí, tak kostela na Velkém náměstí.

Sborové slavnosti 2017
autor: kud
Spustit audio