Sborové slavnosti rozezpívají krásnou večerní atmosférou nejen kostely v Hradci Králové

8. červen 2018

Velký festival Sborové slavnosti potrvá až do neděle 10. června. Koncerty zazní v několika městech. Mimo jiné i v Hradci Králové, pro který budou hlavní dny čtvrtek, pátek a sobota. Do naší radiokavárny proto pozvala Lada Klokočníková v pátek 8. června po 10. hodině ředitele festivalu Richarda Uhlíře, který je také uměleckým šéfem a členem vokálního souboru Gentlemen Singers. 

Jubilejní 15. ročník festivalu Sborové slavnosti letos proběhne od 7. do 10. června 2018. Tento festival se každý rok zaměřuje na jiné typy sborů a letos jimi jsou vokální soubory a komorní sbory.

Kromě Hradce Králové se v rámci letošního ročníku uskuteční koncerty v Semilech, Pardubicích a Praze. Festival Sborové slavnosti letos přivítá desítky vynikajících zpěváků nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Maďarska, Lotyšska či Slovinska.

Richard Uhlíř a pozvánka na Sborové slavnosti 2017

Vzácným hostem letošního festivalu bude Paul Phoenix, bývalý člen světoznámých King's Singers, který je mimo jiné i držitelem ceny Grammy. Paul Phoenix povede velkou část z osmi workshopů, které se v rámci letošního festivalu uskuteční. Tyto workshopy budou cíleny nejen na účastníky festivalu, ale mohou se jich zúčastnit i zájemci z veřejnosti. Další workshopy pak povedou vedoucí sborů Anima Solla a Ars Nova.

Čtěte takéFestival Sborové slavnosti

​V sobotu 9. června pak proběhne Galakoncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie od 18 hodin a v rámci něj sbory již tradičně předvedou skladbu, kterou společně v rámci festivalu secvičí. Tentokrát půjde o tvorbu Bohuslava Martinů a jeho Čtyři písně o Marii.

autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio

Související