Sbírky pro Ukrajinu vynesly 1,5 mld. Pražské centrum pro uprchlíky je přehlceno

7. březen 2022

Rekordních více než 1,5 miliardy korun už vynesly v Česku sbírky na pomoc Ukrajině napadené Ruskem.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu 24. února. Zemřely kvůli tomu podle údajů OSN už nejméně čtyři stovky civilistů a z Ukrajiny uprchlo přes 1,7 milionu lidí. V Česku vyvolal útok vlnu solidarity. Jen na finančních sbírkách shromáždily humanitární organizace zatím přes 1,5 miliardy korun. Podle dostupných informací je to nejvyšší částka, která se v Česku vybrala na pomoc lidem trpícím přírodní katastrofou či jiným neštěstím.

Peníze na pomoc Ukrajině mohou lidé posílat různými způsoby. Řada nevládních organizací k tomu účelu zřídila sbírkové účty. Zatím nejvíc shromáždila ve sbírce SOS Ukrajina organizace Člověk tísni (k 7. březnu přes 1,2 miliardy korun).

Sbírku na pomoc romským dětem a rodinám na Ukrajině spustila i nadace OSF, která k 7. březnu vybrala okolo 240 tisíc korun. Více o sbírce je možné se dozvědět přímo na portálu Darujme.cz.

Proud běženců v Evropě je podle odborníka Roberta Stojanova z Mendelovy univerzity v Brně asi nejsilnější od přesunů lidí po druhé světové válce. Pražské asistenční centrum pro uprchlíky je už přehlceno a přestalo dočasně přijímat další žadatele.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.