Sbírka obrazů Věry Jičínské ve Vlastivědném muzeu v Dobrušce je po zrestaurování opět kompletní

21. únor 2021 11:10

Do muzea v Dobrušce se po zrestaurování vrátily obrazy Věry Jičínské. Na konci loňského roku se totiž několika děl významné malířky ujala Fakulta restaurování v Litomyšli, aby očistila a opravila jejich povrch a rámy. Obrazy jsou teď zpět a pokud to bude jen trochu možné, lidé je uvidí už v tomto roce.

Vedoucí dobrušského muzea Pavla Skalická právě prochází chodbami s velkým obrazem v ruce. Stěhují se zrestaurované obrazy Věry Jičínské do depozitáře.

„Samozřejmě jako veškeré ostatní obrazy je musíme uložit na bezpečné místo do depozitáře pod několikery zámky a také pod dohledem pultu centrální ochrany a jeho zabezpečení."

Proč se vlastně obrazy stěhují?

Díla vypadají, jakoby je právě sama malířka sundala z malířského rámu.

Čtěte také

„Máme obrovskou radost, že se podařilo to, co jsme veřejnosti slíbili, že budeme postupně restaurovat celou obrazovou sbírku Věry Jičínské. Podařilo se zrestaurovat prvních 23 obrazů. Nyní jsme zajistili kvalitní depozitární režim, vlhkost okolo 50 procent, teplota kolem 20 stupňů Celsia a žádný osvit. Abychom tak zajistili, aby byly obrazy v pořádku i nadále a mohly se vystavovat."

Koukáme na obraz sedící ženy, která drží v ruce nějakou sošku.
„Tohle je zrovna taková výjimka v rámci té restaurované série. Tento obraz totiž namaloval manžel Věry Jičínské Prokop Laichter. A je na něm Věra Jičínská. Je to portrét malířky, která namalovala ostatní obrazy."

Sbírku obrazů malířky Věry Jičínské čeká kompletní obnova

„Už tady máme uloženy i další obrazy. Jsou vodorovně v policích, ještě zabalené po převozu a kompletním restaurování."

Čtěte také

Restaurováno je tedy dosud 23 obrazů. Sbírka Věry Jičínské však čítá několik set uměleckých děl.
„Některé její obrazy jsou v současnosti odborníky ceněny více, jiné méně. My bychom se teď ve druhé vlně restaurování rádi zaměřili na pařížskou tvorbu Věry Jičínské. A postupně bychom chtěli každý rok restaurovat nějakých 10 až 20 obrazů. Takže máme dalších 20 až 40 let co dělat."

Restaurované obrazy Věry Jičínské má Vlastivědné muzeum v Dobrušce v plánu vystavit už letos v září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související