Sbírka obrazů v interiéru zámku v Doudlebách nad Orlicí je po renovaci některých děl opět kompletní

1. říjen 2021 09:05

V interiéru doudlebského zámku přibyly nové obrazy, mnoho původních se na zdi svátečních pokojů vrátilo po opravě. Obrazy, které byly hodně poničené, zase nahradily reprodukce.

Čtěte také

Správce rodinného majetku Petr Dujka nás vede zámeckými prostory do míst, kde jsou vystavené novinky. Procházíme honosnými místnostmi, kam přesně směřujeme?

„Míříme do hudebního sálu, tam je umístěn obraz, který má rozměry asi dvakrát čtyři metry. A ostatní asi třikrát tři metry. A vidět jsou tu i nové obrazy, které jsme nechali přemalovat. Buď z originálů, které už vypadaly hrozně a jejich restaurování by bylo velice náročné. Nebo jsme některé nechali přefotografovat, digitálně zpracovat a potom přemalovat do jejich původního rozměru. Dokoupili jsme jim jen rám."

To ale nejsou všechny novinky, které přibyly na prohlídkovém okruhu.
„Ano, přibyly ještě další obrazy. Jeden z nich vám ukážu v další místnosti. Je to obraz Heřmana z Bubna, jednoho z významných předků."

Čtěte také

Ocitli jsme se v Heřmanově pokoji.
„Protože jde o Heřmanův pokoj a Heřman se hodně váže ke lvu, tak chceme návštěvníkům ukázat, jakým způsobem se do našeho erbu dostal lev. Protože na ostění je tady znázorněna celá legenda a na hlavním obraze je právě Heřman se lvem namalován."

Prohlídková trasa je tedy obohacena o několik cenných obrazů. Jsou důležité především pro majitele objektu a jeho rod. Mají také ještě nějakou přidanou hodnotu v uměleckém směru?
„Pokud jsou to zrestaurované obrazy, tak určitě. Ale pokud jde o obrazy, které mají pouze staré rámy a jsou namalovány znovu, tak si myslím, že jejich hodnota taková není. Tam je hodnota akorát pro nás."

Čtěte také

Originály obrazů jsou někde uloženy v depozitářích?
„Sháníme ty originály i po jiných rodinách a příbuzenstvu nebo po jiných zámcích či muzeích. Jakmile někde narazíme na rod pánů z Bubna, tak už se hlásíme a snažíme se nějakým způsobem takový obraz získat a přenést ho do těchto prostor. Aby byly návštěvníkům k dispozici."

Kdo by se chtěl na nové obrazy na zámku v Doudlebách nad Orlicí podívat, tak může zavítat na zámek během víkendu.

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související