Samotáři mají čas poddávat se zvědavosti. Omeletky s Halinou Pawlowskou

28. březen 2021

Někdo je spíše vlk-samotář, jiný zase naopak lev salonů. Někdo rád utíká do lesů, jiný naopak se samotou naložit neumí. Všichni ale možná svorně ve školní jídelně nesnášeli zemlbábu. O tom všem budou dnešní Omeletky.

Když jsem byla malá, byla jsem sice jedináček, ale bydlela jsem s rodiči v garsonce a neustále k nám chodili hosté. Většinou u nás flámovali dlouho do noci. A já toužila po samotě, říká Halina Pawlowská.

I dnes není Halina nikdy sama. Už by ale neměnila. Přiznává však, že je občas otrávená z toho, že vůbec nemá klid. V tu chvíli se jí ale vybaví její sestřenice Jana, která žije na samotě v Jižních čechách a klidně i celé týdny nevidí nikoho jiného než jejich zvířata na statku a svou rodinu.

Tuhle se prý Jana přistihla, jak přivolávala děti k oknu se slovy: Děti, rychle, pojdtě, pojdte se kouknout – jdou lidi!

Na dovolenou jedině sama

A jak to má se samotou zpěvačka Jitka Zelenková? „Na dovolenou jezdím jedině sama, i když je v našich končinách normální jezdit s rodinou anebo v partě. Jenže já, když jedu na dovolenou, chci mít klid, a nechci se dohadovat, kdy se půjde na snídani a kam se pojede na výlet. Potřebuji si třídit myšlenky, snít a poslouchat hudbu.

Hrdě přiznávám, že jsem vlk-samotář. Taky jsem ale blíženec. Takže když chci, umím být velmi společenská.

Samotu miluje i Veronika Stropnická. „Divadelní kluby a večerní posezení jsou pro mě hrůza. Takže po představení jsem v metru dřív, než než si první divák vyzvedne kabát ze šatny,“ přiznává.

Na samotářství neviděl nic divného ani Albert Einstein. Jednou dokonce řekl: „Samotáři mají čas přemýšlet, hledat pravdu, poddávat se zvědavosti. Buďte samotář a váš život bude mít význam.“

Zemlbába jako sólo dezert

Sladký pokrm zvaný zemlbába mučil nejednoho celé dětství. Kolektivně jsme ho nesnášeli, ale když z něj maminka doma udělala sólo dezert, tak ho proměnila v lahůdku, vzpomíná Halina.

Důležitá je tvarohová náplň s rumem a rozinkami a čerstvé jahody. Ale nezoufejte. I teď na jaře lze dezert vyrobit. Jen použijete jablka, borůvky nebo mražené jahody. Já to mám nejradši s kompotovanými meruňkami. Mňam,“ dodává Halina.

V Omeletkách ještě zazní text Jany Marie Kaplanové Jak jsem volala hasiče i povídka Haliny Pawlowské Výročí lásky. A víte, proč Veronice Stropnické šije šaty do společnosti její manžel?

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související