Samosběr jahod, pozvěte ptáky do zahrady a cesty Ládi, Aleny a Matyáše světem. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji postupně začínají letošní samosběry jahod. Natrhat jahody si můžete za ceny o něco vyšší než v loňském roce, ale pořád o desítky procent nižší než v obchodech. Zájem o samosběr je velký a zákazníci jsou nedočkaví - možná i proto, že letošní počasí termíny samosběrů o několik týdnů posunulo.

V osm ráno, tedy se začátkem samosběru, začala atmosféra ve frontě trochu houstnout. Ti, kteří už třeba i od půl sedmé čekali na zvážení košíků nebo přepravek nelibě nesli, že někteří další už mají zváženo od loňska a dožadovali se přístupu rovnou na pole. Lidí do Piletic přijelo opravdu hodně.

Čtěte také

Záleží na každém z nás, jestli chceme mít zahradu živou, plnou štěbetajícího ptactva, plnou pohybu i dalších živočichů nebo jestli chceme zahradu vybetonovanou. Podle ornitologa Petra Kafky ale přibývá těch, kteří se snaží na zahradách připravit vhodné místo pro hnízdění, místo, kde se bude opeřencům líbit.

Je dobré ptákům pomáhat? Jak upravit zahradu, aby se jich u nás zabydlelo co nejvíce? Potřebují ptáci krmítka i na jaře a v létě? Jak uchránit drobné ptáky před dravci jako jsou straky a krahujci? Poslechněte si celou radioporadnu s ornitologem Petrem Kafkou.

Čtěte také

Ladislav Kalous je členem tříčlenného cestovatelského rodinného týmu, jezdí po tom světě s manželkou Alenou a teď už také s malým synem Matyášem. Zažili toho a viděli už opravdu hodně. Dnes nám o tom všem vyprávěl.

"Manželka je právě na gynekologii, kde jí nejspíš oznámí, jestli budeme mít dalšího kluka nebo holku. Budeme už čtyři, moc se těším," usmívá se cestovatel Ladislav Kalous. Celý rozhovor mimo jiné také o romantickém místě, kde svoji ženu požádal o roku nebo o nejrůznějších gastronomických zážitcích ze světa si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.