Samice jednoho z největších čápů světa se předvádí ve Dvoře Králové!

30. září 2014

Od počátku září mohou návštěvníci ZOO ve Dvoře Králové nad labem opět po několika letech vidět ve výběhu impozantního čápa sedlatého. Mladá samice přicestovala z Německa a po nezbytné době v karanténě byla puštěna do výběhu.

Čáp sedlatý patří mezi největší a nejkrásnější čápy světa. Je vysoký kolem 150 cm a rozpětí křídel může mít až tři metry, váží kolem šesti kilogramů. Nejnápadnější je na něm dlouhý barevný zobák, s výraznou žlutou lysinou připomínající sedlo, podle kterého dostal české jméno. Žije v subsaharské Africe v bažinatých biotopech poblíž řek a jezer. Jeho nejoblíbenější potravou jsou ryby, žáby, korýši a drobní savci. Čápi sedlatí patří mezi výborné letce. Žijí většinou v párech a hnízda si staví v korunách stromů. Patří mezi dlouhověké ptáky, mohou se dožít až čtyřiceti let.

„Čápy sedlaté chová Královédvorská ZOO již řadu let. Vlastní chov složitý není, ale je velmi náročné tyto ptáky rozmnožit. V Evropě se to dosud podařilo pouze v Německu v Tierpark Cottbus. Kromě nově příchozí samice, chováme ještě pár čápů sedlatých v zázemí. Ptáky jsme do zázemí přesunuli z důvodu snahy o rozmnožení. Před dvěma roky se nám podařilo sestavit harmonizující pár a na začátku letošního roku jsme se dočkali čtyř vajec. Vejce byla bohužel neoplozená, ale i to je obrovský posun. Návštěvníci tak několik let neměli možnost tyto atraktivní ptáky vidět. K doplnění chovu jsme letos přivezli novou mladou samici z Německa. Právě tu mohou návštěvníci od září vidět ve výběhu ptáků a savců vedle Pavilonu goril. Samice si na nové prostředí velmi dobře zvykla.“, sdělil zoolog Mgr. Michal Podhrazský.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio