Sametový hlas Jitky Zelenkové jde dál trpělivě za muzikou, která lidem něco sděluje

30. listopad 2017

V pátek 1. prosince byla Pátečním hostem od 11:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové zpěvačka Jitka Zelenková. Se svým sametovým hlasem jde dál trpělivě za muzikou, která jí je blízká, za texty, které něco sdělují a v nichž vnímavý člověk najde cosi ze svých vlastních životních pocitů.

Zpívat začínala koncem roku 1967 kdy po dvou vítězstvích v pěveckých soutěžích získala angažmá v pražském Divadle Rokoko. V roce 1972 z divadla odešla a pokoušela se o sólovou pěveckou dráhu. Od roku 1973 pak na mnoho let zakotvila v doprovodné dívčí skupině Karla Gotta, kde nejprve zpívala s Janou Kociánovou, později s Vlastou Kahovcovou a Jarmilou Gerlovou.

Narodila se v Brně v hudební rodině, otec byl dirigentem, matka zpěvačka. Začala zpívat v Poděbradech. Vyhrála celostátní soutěž Talent 67 a v témže roce získala druhé místo v prvním ročníku festivalu amatérských zpěváků v Jihlavě.

Dále již hostovala v pražských divadlech Rokoko a Apollo a také ve filmu Bylo čtvrt a bude půl. Po maturitě nastoupila do angažmá divadla Rokoko kde účinkovala v hudebních hrách a ve společném programu se sourozenci Ulrychovými. K významné spolupráci patří i koncertování s SHQ Karla Velebného, kde měla možnost rozvinout svůj jazzový talent.

Už od svých pěveckých začátků Jitka Zelenková vystupovala jako host s orchestry Karla Vlacha, Gustava Broma, Václava Hybše a také s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, který řídil Josef Vobruba a se kterým natočila svoje první nahrávky pro firmu Supraphon.

Křest CD Jitky Zelenkové ve studiu 2 Českého rozhlasu

V roce 1973 Jitka Zelenková dostala nabídku k účinkování po boku Karla Gotta ve skupině Ladislava Štaidla se kterým procestovala mnoho zemí, kde vystupovala téměř čtrnáct let nejen jako vokalistka, ale i jako sólistka. Během této doby usilovně pracovala na sólové kariéře. Svůj repertoár s úspěchem prezentovala v televizních a rozhlasových pořadech.

V roce 1980 nahrála první sólové album Zázemí, které se setkalo s velkým ohlasem u posluchačů i odborníků. Vedle vytříbeného hudebního vkusu zúročila i svoji dlouhodobou spolupráci s textařem Eduardem Pergnerem

Po ukončení spolupráce s Orchestrem Ladislava Štaidla v roce 1987 Jitka Zelenková nejen že pokračovala ve zdařilém komorním recitálu s Rudolfem Roklem, ale prohloubila spolupráci s Orchestrem Gustava Broma a Big Bandem Felixe Slováčka.

V roce 1993 nahrála s Big Bandem Felixe Slováčka swingovou desku pod názvem Jen pár večerů a vydala se na swingové turné po Španělsku.

V současné době Jitka Zelenková vystupuje se sólovým recitálem, kde ji doprovází František Raba na kontrabas a Lev Rybalkin na klavír, dále vystupuje jako host orchestrů: např. Orchestr Gustava Broma, Big Band Felixe Slováčka, Golem, Boom-band! ad. V posledních letech je zvána jako speciální host do programu Heleny Vondráčkové a Karla Gotta.

Aktivně a pravidelně se účastní řady charitativních koncertů.

Jitka Zelenková a Lada Klokočníková
Spustit audio