Safari Park Dvůr Králové má radost ze tří mláďat mangusty liščí a znovuotevření zoologických zahrad

10. duben 2021 09:59

Milovníci zvířat se od pondělí 12. dubna dočkají možnosti opět navštívit některou z českých zoologických zahrad. My vás zavedeme v Safari Parku Dvůr Králové k expozici, kde žijí mangusty liščí.

Rozhovor redaktorky Dany Voňkové a zooložky Gabriely Linhart provázelo větrné počasí, ale také radost ze sluníčka a tří mláďat mangusty liščí, menší a zajímavé africké šelmy. A o tuto radost se s vámi rády podělí.

Mangusta liščí je malá, ale velmi rychlá šelmička žijící v oblastech jižní Afriky. Žije v rodinných skupinách, přičemž se rozmnožuje pouze jeden dominantní pár.

Samice rodí průměrně 2 až 3 mláďata. Podřízení členové pomáhají s jejich výchovou. Dominantní samec si výměšky z análních žláz značkuje všechny své podřízené jedince a své teritorium.

Čtěte také

Noci tráví tyto drobné šelmy ve společných norách, často využívají nory surikat a podílejí se tak na ostraze kolonie.

Mangusty se živí především hmyzem, ale také menšími savci, menšími druhy ptáků, hadů nebo obojživelníků, v jídelníčku nechybí ani vejce a části rostlin. Délka těla se pohybuje v rozmezí 25 až 40 cm, v případě ocasu jde o dalších 20 až 30 cm.

Nejvíce mangust chovají anglické zoologické zahrady. V České republice mají zkušenosti s chovem mangust liščích zoo v Děčíně, Liberci, Olomouci, Plzni, v Praze a ve Dvoře Králové nad Labem.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související