Safari, orchestr z hradecké Střeziny, si vybral režisér Vladimír Morávek do filmu Nikola Šuhaj

29. srpen 2019 11:11

Opravdový natáčecí den, opravdové filmové zkoušky. Zkušenosti, které se jen tak někomu nenaskytnou. Safari - akordeonový orchestr z hradecké ZUŠ Střezina - opravdový natáčecí den do připravovaného filmu režiséra Vladimíra Morávka Nikola Šuhaj. 

„Už v půl šesté ráno ráno jsme naložili do autobusu celé vybavení orchestru a odjeli do Starého Hrozenkova, kde se v prostředí bývalé celnice odehrálo několik dramatických filmových scén. A také pořádný muzikantský taneční mejdan, kde jsme se pořádně vyblbli a zadýchali se. Zahrát odvázané muzikanty, to je panečku pěkná dřina,“ líčí průběh natáčení Radek Škeřík, šéf orchestru.

Safari - akordeonový orchestr z hradecké ZUŠ Střezina - si zahraje ve filmu Vladimíra Morávka

Muzikanti ve filmu nejenom hráli na hudební nástroje, několik si jich zkusilo i malé role.

„Pan režisér si občas vybral pár Safarátek a použil je do některé scény, kde se s nimi původně nepočítalo, a tak jsme museli být ve střehu celý dlouhý den. Kamera nás neopustila ani v noci cestou zpátky v autobuse, kde jsme unavení, ale šťastní hráli a zpívali závěrečnou píseň. Náročný den pro nás skončil až hodinu po půlnoci, ale velmi neobyčejný zážitek už nám nikdo nevezme,“ pochvaluje si Radek Škeřík.

Jak to vůbec celé začalo?

Už na červnovém divadelním festivalu v Hradci Králové. Režisér Vladimír Morávek viděl část vystoupení Safari na festivalu a byl tak nadšen, že částečně přepsal scénář připravovaného filmu tak, aby se do něj Safari orchestr vešel.

Čtěte také

„Myslel jsem, že se mi to všechno jenom zdá, a to až do 4. srpna, kdy jsme se všichni sešli na Střezině, abychom natočili "plejbek" k několika písničkám, které by ve filmu měly zaznít,“ vypravuje šéfdirigent.

Safari ve filmu nejen hraje, ale také hodně zpívá, a tak muzikanti svěřili amatérské ale nadšené hlasy zvukovému mistru Václavu Vlachému, aby z nich vykouzlil použitelný materiál.

Na Střezině byl s mladými hudebníky po celý den i sám režisér, fantasticky radil, korigoval, motivoval, a už dokonce i zkoušel nějaké drobné herecké scénky.

Safari - akordeonový orchestr z hradecké ZUŠ Střezina - si zahraje ve filmu Vladimíra Morávka
autoři: Jana Kudyvejsová , baj | zdroje: Základní umělecká škola Střezina , Hradec Králové
Spustit audio

Související